Tujina

CIA zanikala mučenja

New York/London/Bruselj, 30. 11. 2005 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor ameriške obveščevalne agencije je dejal, da CIA terorističnih osumljencev v skrivnih zaporih ne muči.

Porter Goss
Porter Goss FOTO: Reuters

Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA Porter Goss je v torek v pogovoru za televizijo ABC dejal, da CIA terorističnih osumljencev v skrivnih zaporih ne muči, vendar pa podrobnosti, kaj dejansko se tam dogaja, ni hotel pojasniti.

Direktorji CIA sicer le redko nastopijo na televiziji in Gossov pogovor za ABC je nedvomno poskus pomirjanja kritikov zaradi informacij o evropskih zaporih za teroristične osumljence. Tudi Goss, podobno kot drugi predstavniki administracije, ni ne zanikal ne potrdil obstoj tajnih zaporov v Evropi, ampak je na neposredno vprašanje odgovoril z besedami, da ZDA vodijo vojno proti terorizmu. V tej vojni naj bi jim šlo še kar dobro, vendar pa z ujetimi teroristi postopajo v skladu z zakoni.

CIA se je znašla pod svežim valom kritik zaradi domnevnih tajnih zaporov v Vzhodni in Srednji Evropi, potem ko se še ni izkopala iz težav zaradi napačnih navedb o obstoju iraškega orožja za množično uničevanje.

Goss je branil CIA pred kritiki, med katerimi je bil pred nastopom položaja direktorja, kot zvezni kongresnik iz Floride, tudi sam. Dejal je, da CIA vedno ne zadane v polno, vendar je kljub napakam najboljša pri delu, ki ga opravlja. Glavno delo je trenutno najti skrita zavetišča teroristov bodisi v mestih bodisi v divjini in prodreti vanje s svojimi agenti.

Na vprašanje, zakaj jim doslej še ni uspelo najti in ujeti vodje mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna ali pa vodje Al kaide v Iraku Abuja Musaba al Zarkavija, je Goss odgovoril, da najbrž zato, ker se ne pustita ujeti. Oba terorista se tega zavedata, zato se zelo trudita, da ju ne bi prijeli. Ne glede na to, pa naj bi CIA o obeh vedela veliko več, kot je pripravljena povedati javno.

Predsedstvo EU zahteva pojasnila

EU bi bila hvaležna za pojasnila, ki jih bodo dale ZDA glede poročil, v upanju, da bo to odpravilo zaskrbljenost javnosti. Predsedstvo EU

Britansko predsedstvo Evropske unije pa je na ameriško vlado naslovilo pismo, v katerem zahteva uradno pojasnilo glede domnevnih skrivnih zaporov ameriške obveščevalne agencije CIA v Evropski uniji. Pismo naj bi že prispelo v Washington, ameriška administracija pa naj bi nanj odgovorila "kar se da hitro".

Da bo morala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice prihodnji teden na srečanju z zunanjimi ministri zveze NATO v Bruslju odgovoriti na obtožbe, je dejal tudi evropski komisar za pravosodje Franco Frattini. "Imamo politično, institucionalno in moralno dolžnost, da ugotovimo resnico," je dejal Frattini. Komisar je sicer dodal, da zaenkrat ni nobenih dokazov o resničnosti obtožb.