Tujina

CIA ravnala nezakonito

Pariz/Strasbourg, 13. 12. 2005 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskava Sveta Evrope je "okrepila verodostojnost" domnev o obstoju skrivnih zaporov in prevozov CIE.

Švicarski preiskovalec Dick Marty
Švicarski preiskovalec Dick Marty FOTO: Reuters

Preiskava Sveta Evrope je "okrepila verodostojnost" domnev o obstoju skrivnih zaporov in prevozov ameriške obveščevalne agencije CIA v Evropi, čeprav zaenkrat še ni mogoče imenovati določenih evropskih držav, ki so bile vpletene v ta nezakonita dejanja, je v Parizu potrdil poročevalec Dick Marty. Ob tem je pozval članice SE k sodelovanju v nadaljevanju preiskave, kar mu je evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini že zagotovil.

CIA je ugrabljala

Vodja preiskovalcev Marty je v pisnem poročilu odboru za pravne zadeve in človekove pravice Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE), ki se je v torek sestal v Parizu, predstavil izsledke raziskave, ki jo je SE sprožil v zvezi z medijskimi domnevami, da ima CIA v več evropskih državah skrivne zapore, v katerih zaslišuje ali celo muči teroristične osumljence ter da za njihove prevoze uporablja evropska letališča.

Po navedbah nevladne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch je imela CIA tajne zapore v najmanj dveh evropskih državah, in sicer na Poljskem in v Romuniji. Tam naj bi osumljence zasliševali s tehnikami, ki jih CIA ne more zakonito uporabljati na ameriških tleh.

Zbrani podatki po navedbah Martyja kažejo, da so bili posamezniki ugrabljeni in nezakonito prepeljani v druge države. "Pravni postopki, ki potekajo v določenih državah, kažejo, da so posameznike ugrabili in jih prepeljali v druge države brez spoštovanja pravnih standardov." Resnost primera in doslej zbrani podatki potrjujejo nujnost nadaljnje in temeljitejše preiskave, zaenkrat pa je še prezgodaj, da bi lahko imenovali evropske države, ki so bile vpletene v ta nezakonita dejanja, je dodal. V poročilu je tudi odločno pozval vlade držav članic SE, naj polno sodelujejo pri nadaljnji preiskavi.

Evropski komisar Frattini je na zasedanju odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve v Strasbourgu pozval evropskega komisarja za transport Jacquesa Barrota, naj poročevalcu PS SE Martyju omogoči vpogled v podatke o poletih letal nad Evropo in satelitske posnetke. "Zaprosil sem Barrota, naj v okviru možnih ukrepov da na razpolago podatke Eurocontrola o letalskem prometu nad Evropo," je dejal.

Evropsko komisarko Benito Ferrero-Waldner pa je pozval, naj pomaga zagotoviti satelitske posnetke evropskega centra za satelitske posnetke v sedežem v Španiji o domnevnih pristankih letal CIA. Pri tem je Frattini večkrat ponovil, da ni nobenega jasnega dokaza o obstoju zaporov CIA na evropskih tleh, ter poudaril, da so vse države članice Evropske unije zanikale kakršnokoli povezavo.

Washington Post o spornih zaporih
Washington Post o spornih zaporih FOTO: POP TV

Je CIA osumljence preselila?

Kot je na novinarski konferenci v Parizu dejal Marty, ZDA najverjetneje ne zadržujejo več nezakonito osumljencev v Evropi, temveč so jih na začetku novembra, ko se je o tej zadevi prvi razpisal ameriški časnik Washington Post, preselili v Severno Afriko. Ob tem je ostro kritiziral ameriško administracijo, ker ni uradno potrdila ali zanikala teh navedb, in obžaloval, ker ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice ni predstavila nobenih podatkov ali pojasnil.

Po navedbah nevladne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch je imela CIA tajne zapore v najmanj dveh evropskih državah, in sicer na Poljskem in v Romuniji. Tam naj bi osumljence zasliševali s tehnikami, ki jih CIA ne more zakonito uporabljati na ameriških tleh.

Nekdanji vodja poljskih obveščevalnih služb Zbigniew Siemiatkowski je navedbe o obstoju takšnih tajnih zaporov na Poljskem zanikal. "Težko si je predstavljati, da bi vedel za vse, kar se dogaja na območju, ki je bilo pod mojo pristojnostjo. Hkrati pa je težko verjeti, da bi se kaj takega lahko dogajalo brez vednosti vodje obveščevalnih služb," je dejal. Je pa priznal, da ve za "nekaj manj kot deset" poletov CIA prek Poljske.

Domneve o nezakonitem delovanju CIA burijo duhove tudi v Sloveniji. Na torkovi seji odbora DZ za zunanjo politiko je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel v odgovor na vprašanje poslanca LDS Jožefa Školča izpostavil, da Slovenija tako kot druge članice EU meni, da boj proti terorizmu ne more iti na škodo uveljavljene ravni varovanja človekovih pravic. Poudaril je tudi, da je ameriška državna sekretarka na nedavnem zasedanju zunanjih ministrov NATO v dveh urah izčrpnega pojasnjevanja glede domnevnih preletov in zaporov v Evropi zagotovila, da ZDA ne kršijo svojih zakonov niti Ženevskih konvencij.