Tujina

'CIA naj pojasni prevoze'

Madrid, 16. 11. 2005 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kanarski otoki in Norveška zahtevajo pojasnila glede letal CIA, ki naj bi prevažala domnevne teroriste.

CIA naj bi imela po svetu mrežo tajnih zaporov, v katerih naj bi zasliševala in mučila domnevne teroriste. Zapori naj bi se nahajali v Afganistanu, na Tajskem in osmih vzhodnoevropskih državah. CIA naj bi zapornike na skrivne lokacije prevažala z letali zasebnih družb, ki naj bi pristajala v številnih evropskih državah.

Lokalne oblasti na Kanarskih otokih so od oblasti v Madridu zahtevale pojasnilo v zvezi z domnevnim pristajanjem letal ameriške obveščevalne službe CIA na letališču na otočju. Letala z domnevnimi teroristi naj bi pristajala na Mallorci in omenjenem španskem otočju v Atlantskem oceanu.

Španski notranji minister Jose Antonio Alonso je izjavil, da pravosodje preiskuje navedbe, da je na Mallorci pristalo vsaj deset letal CIA, ki domnevne teroriste prevažajo na skrivne lokacije v tretjih državah, kjer jih zaslišujejo in menda tudi mučijo.

Oblasti na Kanarskih otokih so sporočile, da so maja od centralne vlade zahtevale pojasnilo v zvezi s poročanjem lokalnega časopisa, da je med marcem 2004 in letošnjim majem na otoku Tenerife pristalo pet letal CIA. "Odgovora nismo nikoli dobili ali pa je bil nejasen, da vlada nima dokazov. Zdaj znova zahtevamo pojasnila," je sporočil predstavnik lokalnih oblasti.

Tudi norveška vlada je od ameriškega veleposlanika v Oslu zahtevala pojasnila v zvezi pristankom letala na norveškem ozemlju, ki je po poročanju lokalnih medijev prevažalo zapornike. Eno od letal, ki jih uporablja CIA, naj bi 20. julija pristalo na mednarodnem letališču v Oslo.

SORODNI ČLANKI