Tujina

CIA: Kje pušča?

London, 06. 11. 2005 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi objave o domnevnih zaporih v Evropi, je Bela hiša naročila preiskavo glede uhajanja informacij.

Potem ko so v soboto prišli v javnost podatki, da naj bi letala ameriške obveščevalne agencije CIA letela v odročna vojaška letališča v severovzhodni Poljski in jugovzhodni Romuniji, je Bela hiša naročila notranjo preiskavo, poroča britanski časnik Sunday Times.

Z njo naj bi ugotovili, kako so zaupne informacije prišle do časnika Washington Post, ki je pred dnevi poročal, da ima CIA v vzhodnoevropskih državah več tajnih zaporov za domnevne teroriste iz Vzhodne Evrope in Azije.

Vir iz obveščevalnih krogov, na katerega se sklicuje Sunday Times, je uhajanje informacij pripisal zaposlenim v CIA, ki naj bi bili nezadovoljni s tem, da morajo skrbeti za t.i. "skrivne gulage", v katerih naj bi se nahajalo najmanj 30 vodij teroristične mreže Al Kaida.

Washington Post o spornih zaporih
Washington Post o spornih zaporih FOTO: POP TV

Poljska potrdila 'sumljive' obiske

Podatki o premikih CIA so sicer pozornost usmerili na nekdanjo vojaško bazo Szczytno-Szymany na Poljskem. Poljski uradniki so priznali, da je septembra 2003 v bazi pristal boeing 737 s sedmimi Američani na krovu in da se je nanj vkrcalo še pet ljudi. Letalo je svojo pot nadaljevalo v letalsko bazo Mihail Kogalniceanu v Romuniji, nato pa v ameriško oporišče Guantanamo na Kubi.

Vendar pa sta tako Poljska kot Romunija zanikali, da bi bil postanek letala povezan s transferji zapornikov. Nekateri drugi viri so po pisanju Sunday Times poročali tudi o tem, da naj bi s CIA na ta način sodelovali predvsem Makedonija in Albanija.