Tujina

CIA: Kdo je obvestil novinarje?

Washington, 09. 11. 2005 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška obveščevalna agencija CIA bo poskušala ugotoviti, kdo je tisku izdal obstoj skrivnih zaporov za teroriste.

Domnevni skrivni zapor v Afganistanu
Domnevni skrivni zapor v Afganistanu FOTO: POP TV

Ameriška zvezna obveščevalna služba CIA bo sprožila preiskavo, kdo je ameriškemu časniku Washington Post razkril obstoj tajnih zaporov po svetu. Imeli naj bi jih osem, in sicer v Afganistanu, na Tajskem in v šestih vzhodnoevropskih državah, v njih pa naj bi zadrževali osumljene teroriste.

CIA je pravosodno ministrstvo že seznanila, da obstaja možnost, da je nekdo časniku razkril tajne podatke, s tem pa so posredno tudi priznali obstoj spornih zaporov. Ameriška administracija njihovega obstoja ni želela ne zanikati ne potrditi. Preiskavo o tem, od kod prihajajo informacije, so že napovedali tudi v Beli hiši.

Razkritje sprožilo ogorčenje

Članek, ki je dvignil ogromno prahu in na noge spravil Belo hišo in ameriške obveščevalce
Članek, ki je dvignil ogromno prahu in na noge spravil Belo hišo in ameriške obveščevalce FOTO: POP TV

Ameriški časnik Washington Post je minuli teden poročal, da je CIA po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 v okviru vojne proti terorizmu v osmih državah odprla mrežo skrivnih zaporov, v katere je zaprla domnevne teroriste. Zapori naj bi se nahajali v več vzhodnoevropskih državah, Afganistanu in na Tajskem. Washington Post na zahtevo vira ni razkril, za katere vzhodnoevropske države gre. Navedbe časnika so sprožile ogorčenje organizacij za zaščito človekovih pravic, Evropska unija pa je napovedala preiskavo.