Tujina

Chirac za Sarkozyja

Pariz, 21. 03. 2007 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Jacques Chirac je v predsedniški tekmi podprl Nicolasa Sarkozyja.

Francoski predsednik Jacques Chirac, ki je vse do zadnjega trenutka odlašal s podporo kateremukoli kandidatu za predsedniški položaj, je danes izrazil svojo podporo Nicolasu Sarkozyju kot kandidatu vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP).

Chirac je napovedal, da bo notranji minister Sarkozy 26. marca zapustil vlado, da bi vso svojo energijo usmeril v predsedniško tekmo
Chirac je napovedal, da bo notranji minister Sarkozy 26. marca zapustil vlado, da bi vso svojo energijo usmeril v predsedniško tekmo FOTO: Reuters

"Pred petimi leti sem pozval k ustanovitvi UMP, da bi Franciji omogočil sledenje strogi politiki modernizacije. Gibanje je podprlo Sarkozyja, zato mu bom seveda dal svoj glas in svojo podporo," je dejal Chirac. Obenem je Chirac napovedal, da bo notranji minister Sarkozy 26. marca zapustil vlado, da bi vso svojo energijo usmeril v predsedniško tekmo. Na položaju ministra ga bo najverjetneje nasledil Chiracov varovanec Francois Baroin.

52-letni Sarkozy je bil sicer dolga leta Chiracov sodelavec, a so se v zadnjih letih odnosi med njima ohladili. Vseeno pa je Sarkozy priznal, da mu bo Chiracova podpora pri volivcih koristila. V bitki za predsedniški stolček sicer prvi francoski policaj trenutno vodi pred 53-letno socialistko Segolene Royal in kandidatom desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF) Francoisom Bayroujem.

Royalova je Sarkozyja med drugim obtožila, da je svoje ministrovanje izkoristil za volilno kampanjo, gotovo pa je, da je vodenje notranjega ministrstva oblikovalo njegovo podobo kot moža dejanj. Vendar bi se lahko tudi njegova ministrska kariera v predsedniški tekmi izkazala kot dvorezen meč. Kritiki mu med drugim očitajo spodbujanje napetosti v francoskih predmestjih ter zmerjanje predmestne mladine z drhaljo. Nasprotujoče si občutke pa med Francozi zbuja tudi Sarkozyjeva priseljenska politika.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.