Tujina

Charley terjal 15 življenj

Miami, 14. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Hurikan Charley, najhujši na Floridi v zadnjih 40 letih, je doslej terjal najmanj 15 življenj, več tisoč ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Kot zanimivost velja omeniti, da hurikan v enem samem dnevu sprosti kar za 200-krat več energije kot znaša enodnevna proizvodnja vseh elektrarn na svetu
Kot zanimivost velja omeniti, da hurikan v enem samem dnevu sprosti kar za 200-krat več energije kot znaša enodnevna proizvodnja vseh elektrarn na svetu FOTO: Reuters

Hurikan Charley je hiše podiral kot karte. Po prvih ocenah naj bi gmotna škoda, ki jo je povzročil Charley, znašala več kot 15 milijard dolarjev. Sicer naj bi v nedeljo prizadeta območja obiskal tudi ameriški predsednik George Bush, ki je opustošene predele razglasil za območje katastrofe.

Posledice hurikana (foto: Reuters)
Posledice hurikana (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pogrešajo več sto ljudi

V skoraj osmih urah pustošenja po Floridi je bilo 1,3 milijona gospodinjstev in podjetij več ur brez elektrike, obalne predele pa je zalila voda, saj so na obalo pribesneli do pet metrov visoki valovi.

V okrožju Charlotte severno od mesta Fort Myers, ki je bilo v ujmi najbolj prizadeto, oblasti pogrešajo več sto ljudi, več tisoč pa jih je ostalo brez domov. Po besedah direktorja okrožnega urada za krizno upravljanje Wayna Sallada bi Charleyja lahko primerjali s hurikanom Andrew, ki je leta 1992 terjal 26 življenj, večinoma na jugu Floride.

Območje si je s helikopterjem danes ogledal tudi guverner Floride in predsednikov brat Jeb Bush, ki je stanje ocenil kot "zelo resno". Doslej so sicer na Floridi uradno potrdili petnajst primerov smrti, povezanih s hurikanom, vendar pa je po besedah Sallada za zdaj še nemogoče ugotoviti natančno število žrtev. To naj bi bilo možno šele v nekaj dneh.

Ocene gmotne škode še niso znane (foto: Reuters)
Ocene gmotne škode še niso znane (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Charley 'ubijal' tudi na Kubi in na Jamajki

Charley je v zadnjih dneh pustošil tudi po Karibih. Na Kubi je terjal tri življenja, ena oseba pa je izgubila življenje na Jamajki. Medtem je znatno oslabel - po Floridi je divjal s hitrostjo 240 kilometrov na uro, zdaj pa naj bi se hitrost vetra zmanjšala na 140 kilometrov na uro - od Floride pa se po ameriški vzhodni obali pomika proti severu, proti Južni in Severni Karolini.

Na udaru prikoličarska naselja

V okrožju Charlotte je močno poškodovanih kakih 31 prikoličarskih naselij, zato so oblasti na prizorišče že poslale ekipe, ki naj bi poiskale preživele in morebitne žrtve, vendar pa je dostop zelo otežen. Znatno škodo so utrpele tudi bolnišnice v omenjenem okrožju.

Še pred prihodom hurikana so oblasti k evakuaciji pozvale več kot dva milijona prebivalcev. Velja omeniti, da je Charley v petek nepričakovano spremenil smer gibanja in namesto na obalno območje severno od Tampe prihrumel nad mesto Fort Myers kakih 100 kilometrov južneje od predvidene smeri. Nato se je pomikal prek turističnega središča Orlando proti Južni Karolini in naprej proti Severni Karolini.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA