Tujina

'Če me bodo fizično odstranili, se bomo utapljali v krvi'

Biškek, 11. 04. 2010 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kirgizijski predsednik, ki je na neznani lokaciji, je povedal, da ne namerava odstopiti. Začasna vlada pa razmišlja o tem, da bi ga aretirala.

Kirgizijski predsednik Kurmanbek Bakijev je iz šotora na neznani lokaciji v svoji rojstni pokrajini Jalalabad sporočil, da ne bo odstopil s predsedniškega položaja, je pa pripravljen govoriti z samooklicano kirgizijsko vlado, katere legitimnosti pa ne priznava. ''Vsakršen poskus, da bi me fizično odstranili, bo pripeljal do utapljanja v krvi,'' je povedal in dodal, da morajo mirovniki ZN zagotoviti mir v osrednji azijski državi, potem ko so njegovo vlado strmoglavili.

Otunbajeva želi Bakijeva aretirati in ga postaviti pred sodišče.
Otunbajeva želi Bakijeva aretirati in ga postaviti pred sodišče. FOTO: Reuters

"Policija je paralizirana. Enako obrambno ministrstvo. Bog ne daj, da bi ponovno vzplamteli spopadi, saj jih njihove sile ne bodo sposobne ustaviti," je v današnjem pogovoru za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedal Bakijev. "Nujno je, da v Kirgizistan pridejo mirovne sile ZN," je dodal.

Bakijev je še dejal, da vojski ni ukazal streljati v množico protestnikov v Biškeku 7. aprila, zato se ne počuti krivega. Ta dogodek bo, kot je dejal, preiskovala neodvisna mednarodna komisija, sam pa je pripravljen na soočenje z roko pravice, če bi ga omenjena komisija spoznala za krivega.

Začasna vlada pa že razmišlja, da bi predsednika Bakijeva aretirala in postavila pred sodišče za smrt 81 ljudi v nasilnih nemirih v začetku aprila, vendar je voditeljica začasne vlade Roza Otunbajeva sporočila, da proti Bakijevu ne bodo uporabili sile, želijo ga le postaviti pred sodišče. Je pa dodala, da predsedniku ne more zagotoviti varnosti, vsaj ne pred tistimi, ki so željni maščevanja. ''Njegova dejanja zahtevajo resno sojenje. Ne podpiramo uporabe sile. Odločbe za aretacijo smo že dobili za njegove sorodnike in pajdaše,'' je povedala in dodala, da tiste, ki so željni maščevanja in ''so pripravljeni iti nad Bakijeva s puškami, komaj zadržujemo.''

Začasna vlada namreč obtožuje Bakijeva, da poskuša zanetiti državljansko vojno. Eden od vodij dosedanje opozicije Omurbek Tekebajev je v današnjem pogovoru za kirgiziski radio povedal, da bi začasna vlada zaradi tega lahko proti Bakijevu tudi uporabila silo. "Začasna vlada je pripravljena uporabiti silo, če bo Bakijev poskušal destabilizirati položaj," je dejal.

Kot je znano, so v kirgizijski prestolnici v začetku meseca izbruhnili spopadi med protivladnimi protestniki in policijo. Protestniki so poskušali vdreti v predsednikov kabinet, a so jim policisti s streli to preprečili. Umrlo je več deset ljudi, več sto je bilo ranjenih. Opozicija je oblikovala začasno vlado pod vodstvom Otunbajeve, v državi pa že tretji dan žalujejo za žrtvami nemirov.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
12. 04. 2010 00.23
Saj bodo Rusi intervenirali ,tako ali drugace.
Spetsnaz
11. 04. 2010 14.10
'Če me bodo fizično odstranili, se bomo utapljali v krvi' To je pravi clovek ! Pripravljen je pobit vse okoli sebe, samo, da je na oblasti. Da ni stric od kresnice..
zahod.west
11. 04. 2010 14.05
po ukrajinskem predsedniku, po poljskem , sedaj mora "zleteti" še Kurmanbek Bakijev
ninja.subversion
11. 04. 2010 13.04
Kirgizijski predsednik Kurmanbek Bakijev je še pred državnim udarom pospravil krepko število zelencev iz državne Kirgizijske banke, o čemur pričajo pridobljeni dokumenti iz strani wikileaks in public inteligence bloga. vsi politiki kradejo kod srake in skrbijo izključno samo za svojo rit !
Mali_Piko
11. 04. 2010 12.54
Boljs kot da zahodni zavezniki vkorakajo v drzavo in v letih poskus ustanovitve nove vlade in drzave zahteva tisoce zrtev.
Sebastjan Butala
11. 04. 2010 11.55
Spoštovani slovenski hlapci,kdaj bo pa pr ns kej počlu,sm ne z orožjem prosm,ns je že tko premal...