Tujina

Castrovo javljanje v živo

Havana, 15. 10. 2007 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Kubanski voditelj Castro se je prvič po bolezni oglasil v živo v oddajo, ki jo je vodil venezuleski predsednik Chavez.

Chavez je spet obiskal Castra. To je že njegov sedmi obisk na Kubi, odkar je Castro na bolniški postelji.
Chavez je spet obiskal Castra. To je že njegov sedmi obisk na Kubi, odkar je Castro na bolniški postelji. FOTO: Reuters

Kubanski voditelj Fidel Castro se je prvič po 14 mesecih, odkar je zaradi bolezni v bolnišnici, v živo oglasil. Po telefonu se je namreč oglasil v televizijsko oddajo o Che Guevari, ki jo je kot gost vodil venezuelski predsednik Hugo Chavez. Oddaja je potekala iz kubanskega mesta Santa Clara, kjer so pokopani ostanki znanega revolucionarja, ki je bil sicer ubit v Boliviji. Castro je bil dobro razpoložen, saj sta s Chavezom izmenjala številne šale.

Castro je bil v javljanju kritičen do ameriškega predsednika Georgea Busha. "Svet je poln Vietnamcev, ki so soočajo s tiranskimi voditelji, ki vladajo svetu,“ je dejal Castro v radijski oddaji. Guevara, ki je bil zajet in ubit v Boliviji pred 40. leti, je skoval znani slogan „ena, dva, trije, mnogi Vietnamci," ki je izražal upor proti ameriškemu imperializmu.

Vidno shujšan Castro se je pojavil v 17 minutnem videu, ki so ga posneli med štiri urnim sestankom z venezuelskim predsednikom Chavezom, ki je Castra obiskal v soboto. Video so predvajali pred Castrovim javljanjem v oddajo, ki jo je predvajala kubanska nacionalna televizija.

Castro na srečanju s Chavezom.
Castro na srečanju s Chavezom. FOTO: Reuters

Uradno je sicer še vedno relativno malo znanega o Castrovem zdravstvenem stanju. 81-letni kubanski voditelj je v zadnjih 14 mesecih prestal najmanj tri večje operacije. Sam Castro je za svoje zdravstveno stanje zahteval, da ostane "državna skrivnost".

Srečanje z Raulom

Chavez je v nedeljo obiskal še mesto Cienfuegos na jugu države, kjer si je ogledal rafinerijo, ki je zaprta že 14 let, od padca nekdanje Sovjetske zveze. Pri tem je povedal, da je Venezuela pripravljena prispevati 1,4 milijarde dolarjev za izgradnjo velikega naftnega kompleksa na območju, kjer državi že modernizirata zapuščeno rafinerijo. Kot je dejal, bi bilo mogoče rafinerijo v Cienfuegosu razviti v kompleks, kjer bi letno proizvedli 65.000 sodčkov nafte.

Chavez je še napovedal, da se bo danes sešel s Castrovim bratom Raulom, ki začasno vodi Kubo, in da bosta podpisala nove dogovore na področju energetike in telekomunikacij.



KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zatarra
15. 10. 2007 11.44
Ena stvar, ki mi je pri Castru všeč, je ta, da tako načelno podpira Adidas. ;)