Tujina

Castro začasno odstopil

Havana/Miami, 01. 08. 2006 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Kubanski voditelj Fidel Castro je zaradi zdravstvenih težav oblast začasno predal svojemu mlajšemu bratu Raulu.

Prvič od leta 1959 je Castro predal svoje pristojnosti komu drugemu
Prvič od leta 1959 je Castro predal svoje pristojnosti komu drugemu FOTO: Reuters
Fidel Castro Kubo vodi že 47 let, vse odkar je 1. januarja 1959 s pomočjo revolucionarnih soborcev strmoglavil režim vojaškega diktatorja Fulgencia Batiste. V državi je uvedel komunistični režim, se naslonil na Sovjetsko zvezo, skušal pa je - oziroma še vedno skuša - razširiti socialistično revolucijo tudi v ostalih državah Latinske Amerike, ki jih poziva, naj se osvobodijo "imperialističnega" izkoriščanja ZDA.

Novico o tem je sporočila kubanska državna televizija, rekoč da bo Castro po operaciji črevesja potreboval več tednov počitka.

Skoraj 80-letni predsednik naj bi bil izčrpan po napornem potovanju v Argentino in vzhod Kube ter zaradi obletnice kubanske revolucije, zaradi česar je "dan in noč delal in bil pod velikim stresom".

Glavno praznovanje je bilo predvideno za 13. avgust, ko bo Castro praznoval 80. rojstni dan, vendar so ga do nadaljnega zaradi njegovega zdravstvenega stanja odpovedali.

Nadomestil ga bo mlajši brat Raul

Zlasti zaradi tovrstne politike in ker je pripeljal komunizem tako rekoč na prag ZDA, se uradni Washington že vse od Castrovega prihoda na oblast trudi, da bi ga strmoglavili. Med najbolj znanimi poskusi je zlasti spodletela invazija v Prašičjem zalivu v 60. letih prejšnjega stoletja, iz tistega obdobja pa je še posebej v spominu t.i. kubanska raketna kriza, ko je bil svet pravzaprav na robu jedrskega spopada med ZDA in Sovjetsko zvezo. Že vse od začetka ZDA izvajajo tudi strogo gospodarsko blokado Kube, zaradi česar je država gospodarsko zelo zaostala, prebivalstvo pa je obubožano.

Raul Castro, dosedanji obrambni minister, ki bo prihodnje leto dopolnil 75 let, bo predsednika nadomeščal med nekaj tednov trajajočim okrevanjem. Castro ga je že pred časom uradno imenoval za svojega naslednika.

Kubanska oblast tako prvič po kubanski revoluciji leta 1959 ne bodo v rokah 79-letnega Fidela Castra.

Predaja moči predstavlja šok za 70 odstotkov Kubancev, ki niso poznali nobenega drugega voditelja države. Castro je eden od svetovnih voditeljev z najdaljšim mandatom.

Kubanski izseljenci že proslavljajo

Kako resno je njegovo zdravstveno stanje, ni še povsem jasno, a je med njegovimi političnimi nasprotniki že vzbudilo upanje, da se njegova doba končuje.

Kubanski izseljenci v ZDA soupajo, da je to konec Castrove dobe
Kubanski izseljenci v ZDA soupajo, da je to konec Castrove dobe FOTO: Reuters

Kubanski izseljenci v ZDA so tako že začeli slaviti - v "Mali Havani" v Miamiju, kjer je največja kubanska diaspora, se zbralo več sto Castrovih nasprotnikov, ki so vzklikali "Viva Cuba Libre" - Živela svobodna Kuba.

ZDA spremljajo razmere na Kubi

Ameriške oblasti so sporočile, da po zdravstvenih težavah kubanskega predsednika pozorno spremljajo razmere na Kubi. Washington pa ob tem ne skriva, da si želi čimprejšnjega konca Castrovega režima. "Ne moremo ugibati o Castrovem zdravstvenem stanju, se pa še naprej pripravljamo na dan, ko bo Kuba svobodna," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše.

Še preden je svet obkrožila novica, da mora kubanski diktator na operacijo črevesja, je ameriški predsednik George Bush med ponedeljkovim obiskom v Miamiju, kjer živi veliko kubanskih priseljencev, govoril o usodi Kube. "Če bi se Fidel Castro umaknil zaradi naravnih vzrokov, imamo pripravljen načrt, kako prebivalcem Kube pojasniti, da obstaja boljša pot od sistema, v katerem živijo," je dejal za radio Mambi.

Kitajski predsednik Hu Jintao je medtem kubanskemu voditelju danes poslal čestitko z željo po čimprejšnjem okrevanju. Kitajska velja za dolgoletno podpornico Kube in Castrovega režima, visoki predstavniki obeh držav pa so izmenjali več obiskov.

Hitro okrevanje je Castru zaželel tudi njegov venezuelski kolega Hugo Chavez, ki velja za tesnega zaveznika kubanskega predsednika. Kot je dejal Chavez, ki je trenutno na obisku v Vietnamu, je bil ob novici o slabem zdravstvenem stanju kubanskega predsednika zaskrbljen, zato je poklical v njegov urad, kjer so mu zagotovili, da se bo Castro v nekaj tednih vrnil na delo.


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivanz
01. 08. 2006 19.02
čimprej okrevajte, g. predsednik!
pomi@auspuh.com
01. 08. 2006 12.02
Boljše bratu kot ženi.