Tujina

Castro v kritičnem stanju?

Havana, 16. 01. 2007 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kubanski predsednik naj bi bil v kritičnem stanju, potem ko naj bi imel kar tri neuspele operacije.

Se Fidel Castro bori za življenje?
Se Fidel Castro bori za življenje? FOTO: Reuters

Kubanski predsednik Fidel Castro je v kritičnem stanju, poroča španski časnik El Pais. Zaradi vnetja debelega črevesja naj bi prestal kar tri operacije, vendar nobena ni bila uspešna. Po poročanju časnika naj bi se pojavile hude komplikacije, 80-letni voditelj pa je dobil infekcijo, ki je povzročila vnetje potrebušnice. Njegovo zdravstveno stanje je 'zelo resno', še piše El Pais, hranili naj bi ga intravenozno, skrbi povzroča tudi velika izguba vode.

Časnik se sklicuje na podatke dveh virov iz madridske bolnišnice, kjer je zaposlen kirurg Jose Luis Garcia Sabrido, ki je konec decembra na hitro odletel v Havano na pomoč Castru. Že takrat naj bi se zdravniki pogovarjali o še eni operaciji.

Da ima Castro v zadnjem času nove težave z zdravjem, je zatrdi neimenovan južnoameriški diplomat, ki naj bi bil blizu kubanskim oblastem. "Fidel ima težave s celjenjem šivov po operaciji na trebuhu," je povedal.

V novoletnem sporočilu je Castro Kubancem zagotovil, da počasi okreva po operaciji in da je bitka za njegovo zdravje "vse prej kot izgubljena".

Kubanske oblasti navedb El Paisa niso želele komentirati. Če ga bodo potrdile, bo to prvo podrobno poročilo o Castrovem zdravstvenem stanju, potem ko se je julija zaradi operacije umaknil iz javnosti.

Venezuelski predsednik Hugo Chavez, veliki Castrov prijatelj, je zanikal, da bi bilo zdravstveno stanje njegovega kubanskega kolega resno.

Zdravnik zanika navedbe El Paisa

Španski zdravnik Garcia Sabrido, ki je v Havani pregledal Castra, je poročanje El Paisa zavrnil. Dejal je, da izjave, ki jih ne da Castrovi zdravniki, nimajo nikakršne osnove. Dodal je še, da stoji za besedami, ki jih je izrekel po božiču. Takrat je dejal, da zdravljenje predsednika napreduje 'izredno dobro' in da nima raka.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Netman
16. 01. 2007 13.38
Po moje je že hin....