Tujina

Castro spet kandidira

Havana, 02. 12. 2007 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kubanskega voditelja Fidela Castra so imenovali za kandidata na volitvah v narodno skupščino.

Castro je kandidat za volitve v narodno skupščino.
Castro je kandidat za volitve v narodno skupščino. FOTO: Reuters

Kubanskega voditelja Fidela Castra so danes imenovali za kandidata na volitvah v narodno skupščino, ki bodo 20. januarja. Gre za položaj, ki ga mora 81-letni Castro zasedati, če želi ostati na čelu Kube, saj bodo iz vrst narodne skupščine v prihodnjem letu izvolili vodstvo Kube.

Vladalo pa naj bi splošno prepričanje, da Castro, ki je zaradi bolezni pred 16 meseci oblast predal bratu Raulu, v novem vodstvu ne bo več aktiven. Castro od predaje oblasti ni več javno nastopal, javnosti se je predstavljal le prek fotografij in videoposnetkov, objavil pa je tudi številne članke.

V skladu s kubansko zakonodajo se mora narodna skupščina sestati 45 dni po volitvah, to je okoli 5. marca prihodnje leto. 614 poslancev naj bi nato volilo 31 članov državnega sveta, katerega predsednik bo prihodnjih pet let vodil državo in vlado. Castro je državo vodil 47 let.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarkos_kav@email.si
03. 12. 2007 16.45
brez_okinkov: žal si opisal severno korejo. na kubi ni tako strašno. mzungu2 je podal približen opis. moja sestrična se je učila španščine na kubi 3mesece in pravi, da so se ljudlje pač sprijaznili s tem kako je. Najbolj zadovoljni seveda niso a se trudijo živeti. Beda pa vlada nad velikim delom.
jupijaja666@hotmail.com
03. 12. 2007 10.43
Tocno tako, kot je napisal mzungu2. Internet je manj filtriran kot naprimer na Kitajskem in se ponekod na svetu. Mobilci delajo vsi in jih po vecini tudi kubanci ze imajo, TV v hotelih in motelih lovi okrog 70 kanalov. Tam je super za turist, za njih pa seveda ne. Edino kar se ne strinjam je, da vsi kubanci govorijo odkrito o sistemu, se vedno se cuti strah pred diktaturo. Uradno pa se ne smejo pogovarjatio s turisti in se zelo pazijo da jih policija ne vidi, razen osebja v hotelih in turisticnih krajih.
mzungu2@hotmail.com
03. 12. 2007 10.08
Kuba ima diktaturo. Police trgovin z nacionalno valuto so prazne, s tujo pa ok založene. Kubanci govorijo s popotniki popolnoma odkrito, sprejemajo pa rajši EUR. Internet OBSTAJA (nekatere strani so filtrirane kot pri večini providerjev). Tuje televizijske in radijeske postaje lahko dobiš, mobilni telefoni delajo. Je IDILA za popotnika in priporočam za obisk (za živeti je pa diktatura).
aligatorcek
03. 12. 2007 08.31
A ni že umrl??
tisk
03. 12. 2007 00.49
socjalno usmerjeno demokracijo ??? kaj je s tabo??? Kuba ima najhujso obliko diktature, avtarkije in komunizma. Zivljenje je beda in trpljenje. Kubanci bi naredili vse, da bi lahko ubezali njihovemu stanju. Nesteto jih zrtvuje zivljenje svak dan, ko poskusajo preplavati ZDA. Njihove police so prazne. Z nikomer ne smejo spregovoriti o svojem zivljenjeu. Kazniivo je govoriti s tujci ali sprejeti ameriske dolarje za svooje izdelke ali storitve. Internet NE OBSTAJA. Tujih casopisov ne mores dobiti. Tujih radijskih ali televizijskih postaj ne mores dobiti. Mobilni telefoni de delajo!!! Da ne nastevam dalje... Slovenci si predstaljajo idilo, ko je govora o Kubi. Zbudite se!!!!!!!!!!!!!!
alc19@email.si
02. 12. 2007 23.24
Fidel je kot poslednji mohikanec od stare garde ampak hvala Bogu ima dobre frende v južni ameriki škoda da se je pri nas tako končalo kot se je lahko bi imeli socjalno usmerjeno demokracijo in bilo bi placa za vse sam e slovenci ne bi bili slovenci zavistni kot smo...