Tujina

Castro se redi

Havana, 14. 09. 2006 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Kubanski predsednik Castro, ki ima v zadnjem času resne težave z zdravjem, se je znova pojavil na televiziji.

Fidel Castro v pogovoru z osebnim odposlancem argentinskega predsednika Miguelom Bonassom
Fidel Castro v pogovoru z osebnim odposlancem argentinskega predsednika Miguelom Bonassom FOTO: Reuters

Kubanska državna televizija je objavila nove fotografije voditelja Fidela Castra, oblečenega v temno ogrinjalo, kako se pogovarja z odvetnikom in osebnim odposlancem argentinskega predsednika Nestorja Kirchnerja, Miguelom Bonassom, ki je prišel v Havano na 14. vrh Gibanja neuvrščenih. Po navedbah kubanske televizije je Bonasso ob obisku pri Castru dejal, da predsednik videti mnogo bolje, kot je razbrati iz poročil. Castro je na teh fotografijah sicer videti šibek, a še vedno dobre volje.

To so tretji posnetki 80-letnega Castra, odkar je 31. julija prvič po letu 1959 oblast v državi predal svojemu 75-letnemu bratu Raulu, sicer obrambnemu ministru in drugemu človeku kubanske vlade. Čeprav je predsednikovo zdravstveno stanje državna skrivnost, so se v medijih takoj pojavili namigi, da se komunistični voditelj poslavlja.

Castro se redi
Ne pozabite, da popravljamo 80-letni stroj, je v šali dejal Castro
Ne pozabite, da popravljamo 80-letni stroj, je v šali dejal Castro FOTO: Reuters


Bonasso je tudi Castrov osebni prijatelj in novinar argentinskega levičarskega časnika Pagina 12, za katerega je s kubanskim predsednikom naredil daljši intervju. V njem je mogoče prebrati, da se 80-letnik počuti vedno bolje, tudi nekaj kilogramov, ki jih je med boleznijo izgubil, je spet pridobil. "Izgubil sem 18 kilogramov, a sem precej teže spet pridobil. Skoraj polovico izgubljenih kilogramov," je dejal. Priznal pa je, da bo rehabilitacija dolga. "Ne smete pozabiti, da ima stroj, ki ga popravljamo, že osemdeset let," se je pošalil.

Spregovoril je tudi o svojem velikem prijatelju, venezuelskem predsednikuz Hugu Chavezu in njegovi politiki, ki predvsem Washingtonu nikakor ni pogodu. "Chavez gradi politični model ki ga ni mogoče uničiti. Ne predstavlja skrajne oblike socializma, ampak realno," je poudaril.

Spet trdno v sedlu

Castrovi pomočniki so dejali, da predsednik večino časa preživi zunaj bolniške postelje in daje ukaze po telefonu. Povedali so tudi, da se bo predsednik pojavil na vrhu neuvrščenih, če mu bodo zdravniki to dovolili. "Še vedno lahko govorim precej glasno, če to hočem," pa je na to temo dejal Castro.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.