Tujina

Castro se počuti dobro

Havana, 02. 08. 2006 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stanje kubanskega voditelja je po operaciji črevesja stabilno. Kot sam zatrjuje, se počuti dobro.

Castrovo stanje je stabilno.
Castrovo stanje je stabilno. FOTO: Reuters

Kubanski predsednik Fidel Castro je v sporočilu za javnost preko državne televizije sporočil, da je njegovo zdravstveno stanje po operaciji na črevesju stabilno in da se počuti dobro. Sonarodnjake je pozval, naj bodo mirni in živijo normalno, ter jim zagotovil, da je za obrambo države poskrbljeno. Castro ni sam nastopil na televiziji, ampak so le prebrali njegovo izjavo.

Fidel Castro je v ponedeljek presenetil svet s sporočilom, da predaja oblast začasno v roke svojemu mlajšemu bratu Raulu, ker mora na operacijo, po kateri so mu zdravniki zapovedali počitek. Novica je med kubanskimi izseljenci v Miamiju v ameriški zvezni državi Florida povzročila veliko veselje, med Kubanci pa je zavladala zaskrbljenost nad prihodnostjo.

Predsednik parlamenta Ricardo Alacron je za državno tiskovno agencijo Prensa Latina zavrnil trditve diaspore v ZDA, da je predsednik Castro že mrtev, in proslavljanje njegove bolezni označil kot gnusno.

EU želi okrevanje Castru in demokraciji

Fidel Castro bo 13. avgusta star 80 let, njegov brat Raul pa je star 75 let.

Castro je oblast prevzel januarja 1959 od diktatorja Fulgencia Batiste, njegovo vladanje pa je v svetu zaznamovala predvsem kubanska kriza - politični spor med Sovjetsko zvezo in ZDA leta 1962 zaradi nameščanja sovjetskih raket z jedrskimi konicami na Kubi. Med kubansko krizo je bil svet doslej najbližje jedrski vojni.

Evropska unija je Castru zaželela čim prejšnje okrevanje po operaciji hkrati pa izrazila upanje, da bo na komunističnem karibskem otoku kmalu vzpostavljena demokracija. "Predsedniku Castru in kubanski demokraciji želimo hitro okrevanje," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije. O preoblikovanju politike EU do Kube ob morebitni spremembi na kubanskem vrhu pa je predstavnik komisije dejal, da EU za zdaj v povezavi s tem nima "nikakršnih načrtov."

ZDA budno spremlja situacijo

V ZDA z zanimanjem spremljajo, kaj se bo zgodilo na Kubi, ki jim je od leta 1959 velik trn v peti. Castrov komunistični režim je sicer povzročil tudi beg velikega števila Kubancev v ZDA, kjer se sedaj bojijo, da bo prišlo do novega vala beguncev, če diktator morda umre.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack je v torek dejal, da je Kubancem dovolj komunistične vladavine in si želijo demokracije. Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow pa je Raulu Castru odrekel legitimnost in ga označil za navadnega paznika zapora.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
12. 08. 2006 20.55
Tudi jaz želim čimprejšnjo izpustitev političnih zapornikov na Kubi, še posebno tistih, ki jih imajo Američani zaprte v Guantanamu.
hot-shot69
12. 08. 2006 20.37
Morm priznt, da mi je tip legenda, čeprov sm ful proti komunizmu. Sam večini k pišejo komentarje pa je Fidel zgleda zanimiv samo zato ker je trn v peti Bushu. Tolk drugih stvari je zarad katerh je znan, vi pa BUSHA mečete naprej...zresnte se:)
123@123.com
12. 08. 2006 19.17
jaz pa želim čimprejšnjo izpustitev političnih zapornikov, ki jih je sam bog ve koliko na Kubi
kgb@akcija.net
12. 08. 2006 18.44
tudi jaz želim el comandantu čimprejšne okrevanje. Je pa edini ki upa bushu povedat kar mu gre
jimi.hendrix@email.si
12. 08. 2006 18.26
Tudi jaz mu želim zdravja, saj je edini, ki si upa v obraz povedati bushu, da ni vreden njegove Kube in jo bo dubil le preko njega. Upam, da bo tudi po njegovi smrti Kuba ostala TRN v peti Bushu in ostalim resničnim teroristom.
primoz.pric
12. 08. 2006 18.02
Osebno mu želim okrevanje in še nadaljne vodenje naše Kube. Upam, da bo v tej revoluciji, ki še vedno traja, zmagal socializem, saj se le tako lahko Kuba upre ZDA še posebno pa Bushu. VIVA FIDEL, VIVA CHE!