Tujina

Castro se počuti bolje

Havana, 31. 01. 2007 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Kubanska televizija je po več mesecih prikazala posnetke Castra, za katerega so mnogi namigovali, da ni več živ.

Chavez je po srečanju s Castrom zatrdil, da se 'el comandante' počuti bistveno bolje
Chavez je po srečanju s Castrom zatrdil, da se 'el comandante' počuti bistveno bolje FOTO: Reuters

Posnetek kubanske televizije prikazuje Fidela Castra med ponedeljkovim dveurnim srečanjem z venezuelskim kolegom Hugom Chavezom. 80-letni predsednik je še vedno videti zelo šibak, kljub vsemu pa bolje kot na prejšnjem posnetku iz konca oktobra. Takrat se je le s težavo premikal.

Na posnetku se Castro šali s Chavezom, ki ga je obiskal v Havani. "Tako kot sem rekel, to še zdaleč ni izgubljena bitka," je na srečanju dejal Castro, njune besede pa je ob koncu obiska povzel Chavez z besedami: "Zmagala bova. Domovina, socializem ali smrt."

Castro je prepričan, da bo zmagovalec v bitki z boleznijo
Castro je prepričan, da bo zmagovalec v bitki z boleznijo FOTO: Reuters

Na posnetku Castro, oblečen v trenirko v kubanskih barvah - rdeči, modri in beli, s Chavezom razpravlja o političnih zadevah in na glas prebere časopisne naslove o podnebnih spremembah.

Castro se v javnosti ni pojavil od julija lani, ko je imel operacijo na črevesju. Takrat so se razširila tudi ugibanja, da naj bi kubanski voditelj imel raka in da se čas njegove vladavine hitro izteka. Castrovo zdravstveno stanje je največja državna skrivnost, zato so ugibanja o njegovi bolezni tako zelo številna. Mnogi namreč verjamejo, da se Castro ne bo vrnil na čelo države, kjer je od julija dalje njegov brat Raul. Zagotovo pa bo ta posnetek malce utišal tiste, ki Castru napovedujejo skorajšnjo smrt.

S Castrom se je srečal tudi brat venezuelskega predsednika Adnan Chavez, sicer minister za izobraževanje in nekdanji veleposlanik na Kubi.

Šestminutni posnetek je sicer šesti posnetek, ki so ga od Castrove operacije na črevesju 27. julija lani objavile kubanske oblasti. Po tej operaciji je Castro 31. julija sporočil, da oblast začasno predaja bratu Raulu, dolgoletnemu številki dve v državi. 75-letni Raul Castro se je s Chavezom sestal v torek. V Havani se je Chavez sestal tudi s kubanskim podpredsednikom Carlom Lagom, ki mu je zagotovil, da bo Castro živel še dolgo let.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.