Tujina

Do volitev zdrav

Havana, 16. 03. 2007 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kubanski voditelj Fidel Castro namerava naslednje leto spet kandidirati na volitvah.

Fidel Castro Kubo vodi že 47 let
Fidel Castro Kubo vodi že 47 let FOTO: Reuters

Predsednik kubanskega parlamenta Ricardo Alarcon je izjavil, da bo njihov voditelj, Fidel Castro, ki naj bi bolehal za vnetjem debelega črevesja, spet kandidiral na volitvah, ki bodo naslednje leto. "Jaz bi ga imenoval, saj sem prepričan, da bo do takrat v odlični formi in sposoben opravljati svoje dolžnosti," je izjavil Alarcon in dodal, da se Castro počuti dobro. "Osredotoča se le na svoje zdravje in okrevanje," je še dodal.

Dolgotrajen proces imenovanja občinskih kandidatov se bo začel poleti. Temu bo sledilo več krogov glasovanja. "Marca 2008 bi morali biti pripravljeni na parlamentarne volitve, na katerih bo sodeloval tudi Castro," je razložil Alarcon.

Fidel Castro Kubo vodi že 47 let, vse odkar je 1. januarja 1959 s pomočjo revolucionarnih soborcev strmoglavil režim vojaškega diktatorja Fulgencia Batiste. V državi je uvedel komunistični režim, se naslonil na Sovjetsko zvezo, skušal pa je - oziroma še vedno skuša - razširiti socialistično revolucijo tudi v ostalih državah Latinske Amerike, ki jih poziva, naj se osvobodijo "imperialističnega" izkoriščanja ZDA. Zaradi zdravstvenih razlogov je oblast začasno predal svojemu mlajšemu bratu Raulu.

Alarcon pravi, da je z 80-letnim Castrom v stalnem stiku. "Fidel je kljub bolezni ves čas dejaven. Še vedno je zelo pomemben del naše politike, saj sodeluje pri vseh pomembnih odločitvah," je dejal Alarcon in dodal: "V kolikšni meri se namerava vrniti v politiko, je seveda odvisno od njega."

Castro je že v ponedeljkovem telefonskem pogovoru z venezuelskim in haitijskim kolegom, Hugom Chavezom in Renejem Prevalom, povedal, da se počuti zelo dobro. Castrovo dejansko zdravstveno stanje je sicer zavito v skrivnost, saj je kubanska vlada o zdravju predsednika razkrila le malo podatkov. V torek je kubanska vlada sporočila, da se Castrovo zdravstveno stanje sedaj hitreje izboljšuje in da kubanski voditelj že prevzema dnevne zadeve vlade v svoje roke, čeprav je po trditvah ameriških obveščevalnih agentov blizu smrti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.