Tujina

Castro se je pokazal

Havana, 22. 09. 2007 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ostareli kubanski predsednik, ki je lani vodenje države prepustil bratu, se je po treh mesecih pojavil na televiziji.

81-letni Fidel Castro se je po več kot treh mesecih znova pojavil na televiziji
81-letni Fidel Castro se je po več kot treh mesecih znova pojavil na televiziji FOTO: Reuters

Kubanski predsednik Fidel Castro se je v petek po več kot treh mesecih znova pojavil na državni televiziji in tako ovrgel domneve, da se je njegovo zdravje zelo poslabšalo oziroma da je celo že umrl. Castro je bil videti shujšan, vendar razmeroma pri močeh.

Pogovor je bil posnet vnaprej - po navedbah televizije nekaj ur pred predvajanjem - in je trajal skoraj uro. Castro, ki je konec julija lani zaradi težav z zdravjem oblast začasno predal svojemu bratu Raulu, je odgovarjal na vprašanja o mednarodnih zadevah. Med drugim je govoril o visokih cenah nafte in visoki vrednosti evra glede na dolar. Znova je kritiziral ameriško zunanjo politiko, omenil pa je tudi ta teden objavljeno knjigo nekdanjega guvernerja ameriške centralne banke Alana Greenspana.

To je bil prvi pogovor kubanskega predsednika za televizijo po 5. juniju letos. V javnosti se v živo sicer ni pojavil že vse od operacije julija lani.

Castro ni podrobneje govoril o svojem zdravstvenem stanju, je pa zavrnil vsa namigovanja, da se njegovo zdravje slabša. "Ali umira? Je umrl? Bo umrl naslednji dan? Nihče ne ve, kdaj bo prišel njegov dan smrti," je komentiral govorice o tem, da je že umrl, oziroma, da umira.

O svojih načrtih ni povedal ničesarm, na vprašanje, kaj bi sporočil Kubancem, pa je odgovoril: "Velik objem vsem."

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lukE
22. 09. 2007 10.01
Tut mi bi mogl met predsednika k'b ns mu tko rt:"Velim objem vsem." : )