Tujina

'Castro se bo vrnil'

Havana, 06. 08. 2006 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kubanske oblasti zavračajo namigovanja, da ima Fidel Castro raka in da se zato ne bo mogel vrniti na oblast.

Castro naj bi odlično okreval, zato so mnogi kubanski politiki prepričani, da je le vprašanje časa, kdaj se bo vrnil.
Castro naj bi odlično okreval, zato so mnogi kubanski politiki prepričani, da je le vprašanje časa, kdaj se bo vrnil. FOTO: Reuters

Kubanski predsednik naj bi se, kljub temu da se že od ponedeljkove operacije ni pojavil v javnosti, počutil dobro, sam se hrani in sedi, na oblast pa naj bi se vrnil že čez nekaj tednov. Hkrati na Kubi priznavajo, da bo 79-letni Castro zaradi težav z zdravjem moral nekatere posle prepustiti drugim.

Brazilski časniki so v soboto poročali, da je zdravje kubanskega predsednika slabše, kot priznavajo oblasti na otoku, o čemer naj bi bila obveščena tudi brazilska oblast. Trdili so celo, da ima Castro raka na želodcu, zaradi česar naj se nikoli ne bi vrnil na oblast. Brazilske oblasti so že v soboto zavrnile resničnost trditev in javnosti sporočile, da iz Kube niso dobili nikakršnih novic o tem, da naj bi imel Castro raka.

Zaradi operacije je Fidel Castro oblast na Kubi začasno predal bratu Raulu, ki se tako kot njegov brat od takrat še ni pojavil v javnosti. To je sprožilo številne govorice o tem, kdo ima pravzaprav oblast v državi. A kubanski komunistični režim je prebivalcem Kube zagotovil, da je vršilec dolžnosti predsednika trdno na čelu države in da je pripravljen odvrniti vse morebitne napade na državo. Mlajši brat Fidela Castra je zaradi bojazni, da bi ZDA napadle otok, celo povišal stopnjo pripravljenosti vojske. A iz Bele hiše so že sporočili, da je taka misel absurdna in da nimajo namenov napasti Kubo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
07. 08. 2006 08.12
Mrhovinarji jenkiji pa že od daleč kujejo agresivno, kapitalistično, požrtno strategijo kako bodo okupirali kubo.