Tujina

Rojstni dan brez Castra

Havana, 29. 11. 2006 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kubanski voditelj je prešibkega zdravja, da bi se udeležil slovesnosti ob 80. rojstnem dnevu.

Odkar je zbolel, se v javnosti prikazujejo le slike, ki so prestale cenzuro
Odkar je zbolel, se v javnosti prikazujejo le slike, ki so prestale cenzuro FOTO: Reuters

Kubanski voditelj Fidel Castro se po posvetu z zdravniki ni udeležil otvoritvene slovesnosti ob njegovem 80. rojstnem dnevu. V sporočilu je zapisal, da še ni dovolj zdrav, da bi se udeležil dogodka.

Kubanski predsednik je konec julija prestal nujno operacijo črevesja in se od takrat ni več pokazal v javnosti. Oblast na Kubi je začasno prevzel njegov brat Raul, Castra pa so Kubanci nazadnje lahko videli na videoposnetku 28. oktobra. Odkar je zbolel, se v javnosti prikazujejo le cenzurirane fotografije in videoposetki.

Poročevalci v ZDA namigujejo, da je oblast v Washingtonu prepričana, da Castro boleha za hudo obliko raka in si morda ne bo več opomogel.

Slovesnosti v gledališču Karla Marksa se je udeležilo okoli 5000 ljudi
Slovesnosti v gledališču Karla Marksa se je udeležilo okoli 5000 ljudi FOTO: Reuters

Rojstnodnevna zabava je bila prvotno predvidena za avgust, vendar so jo zaradi Castrovega zdravstvenega stanja odpovedali ter premaknili na čas okoli 2. decembra, na 50. obletnico revolucionarnih sil. Ko se je Castro s soborci decembra 1956 vrnil iz Mehike, kamor se je zatekel po neuspelih začetkih revolucije leta 1953, se je začel njegov pohod na oblast. Za strmoglavljenje skorumpiranega režima Fulgencia Batiste se je boril dobri dve leti, v Havano pa mu je uspelo vkorakati 1. januarja 1959.

Zatem se je začela velika doba Fidela Castra in komunistične Kube. Po eni strani se je začel razvoj neodvisne Kube in enakopravnosti prebivalstva, ki šteje okoli 11,5 milijona, po drugi strani pa se je začelo tudi gospodarsko zaostajanje tega karibskega otoka.

Če se v soboto ne bo pojavil v javnosti, se bodo mnogi spraševali, ali se bo sploh še vrnil na oblast
Če se v soboto ne bo pojavil v javnosti, se bodo mnogi spraševali, ali se bo sploh še vrnil na oblast FOTO: Reuters


V soboto vendarle v javnosti?

Obstajajo ugibanja, ali se bo v soboto udeležil vojaške parade v kubanski prestolnici, da bi proslavil obletnico. Med 1500 uglednimi gosti, ki so povabljeni na praznovanje, sta tudi Evo Morales in kolumbijski pisatelj in Nobelov nagrajenec Gabriel Garcia Marquez. Če se Castro v soboto ne bo pojavil v javnosti, se bodo mnogi spraševali, ali se bo sploh še vrnil na oblast.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.