Tujina

Castro poziva Busha

Havana, 01. 11. 2005 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Fidel Castro je ameriškega predsednika Georgea Busha pozval, naj se ne udeleži vrha Organizacije ameriških držav.

Fidel Castro na gostovanju pri Diegu Maradoni
Fidel Castro na gostovanju pri Diegu Maradoni FOTO: Reuters

Kubanski voditelj Fidel Castro je v pogovoru z nekdanjim argentinskim nogometašem Diegom Maradono ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu sporočil, naj uporabi zdrav razum in ne "izziva" Argentincev s svojo prisotnostjo na Organizaciji ameriških držav (OAS), ki bo potekal v argentinski Mar del Plati.

Kuba se vrha OAS, na katerem pričakujejo 35 voditeljev držav Severne in Latinske Amerike, ne sme udeležiti zaradi kršenja človekovih pravic. Organizatorje vrha skrbijo možni protesti, zato so poostrili varnostne ukrepe. V mestu Mar del Plata so tako že namestili okoli 10.000 pripadnikov policije in vojske.

Na vrhu bodo sicer voditelji ameriških držav govorili o prosti trgovini, ustvarjanju delovnih mest in drugih temah, vključno s krepitvijo demokracije. V pogovoru z Maradono je Castro napovedal, da poskusi ZDA za zmanjšanje trgovinskih ovir med ameriškimi državami ne bodo obrodili sadov. Castro je sicer že mnogokrat kritiziral poskuse ZDA, da bi uveljavile Ameriško prostotrgovinsko območje (FTAA), kot poskus priključitve latinskoameriških držav k ZDA.

"Zame je Castro bog"

Maradona je sicer Castru obljubil, da bo vodil demonstracije proti Bushu. "Menim, da je Bush morilec. Protestiral bom proti njegovemu prihodu v Argentino," je dejal Maradona. "Kubanskemu voditelju sem obljubil, da bom to storil," je poudaril 45-letni nekdanji nogometaš. "Zame je bog," je še dejal Maradona, ko je govoril o 79-letnem komunističnem voditelju Kube. Castra je označil tudi kot "prijatelja in očeta", ki mu je pomagal, da se je izvlekel iz pekla mamil.