Tujina

Castro pojasnjuje

Havana, 29. 12. 2007 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fidel Castro pojasnjuje trditve, da se ne bo oklepal oblasti, kljub temu pa njegovi politični načrti ostajajo neznanka.

Fidel Castro
Fidel Castro FOTO: Reuters

Na seji kubanskega parlamenta so v petek prebrali pismo, ki ga je sestavil voditelj države Fidel Castro. V njem pojasnjuje svojo izjavo izpred slabih dveh tednov, v kateri je zatrdil, da ni oseba, ki se oklepa oblasti. Kot je zapisal, si je tega želel v mladih letih, vendar pa je to potrebo že dolgo nazaj prerasel.

81-letni Castro je pred 17 meseci zaradi bolezni oblast začasno predal svojemu pet let mlajšemu bratu Raulu. Sredi decembra pa je sporočil, da se ne bo oklepal oblasti in zapiral poti mladi generaciji voditeljev. "Moja temeljna dolžnost ni, da se oklepam oblasti ali da celo zapiram pot mladi generaciji. Moja naloga je prenos izkušenj in idej, katerih vrednote izvirajo iz izrednega obdobja, v katerem sem živel," je tedaj zapisal Castro.

To pa je sprožilo nov val ugibanj, ali se kubanski voditelj dokončno poslavlja od oblasti. Pismo je namreč prišlo na dan v času, ko na Kubi potekajo priprave na izvolitev novega vodstva. To bo izbrano iz vrst narodne skupščine. V začetku decembra je bil za kandidata na volitvah v narodno skupščino, ki bodo 20. januarja, imenovan tudi Castro.

Mlajši brat dopušča kritiko

Oblast po besedah Raula Castra že več mesecev razpravlja o tem, kako bi zastavila kubansko gospodarsko prihodnost. "Radi bi se premikali hitreje, vendar pa to ni vedno možno," je povedal. "Tisti, ki zasedajo vodstvene položaje, bi morali vedeti, kako prisluhniti in ustvariti okolje, ki vsem omogoča svobodno izražanje," je še dejal in dodal, da je primerna kritika ključnega pomena za napredek. Politični kritiki oblasti očitajo neuspeh na stanovanjskem področju, upad dohodkov od turizma ter veliko rast stroškov uvoza hrane in goriv. Zahtevajo tudi ukrepe za povečanje produktivnosti.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
30. 12. 2007 12.02
a je bil Janša krščen pred vstopom v ZK? Ali po? Ali med? Mislim, ko je spet zaprosil za članstvo, ko so ga ven vrgli? Castro pač isto dela. Poskrbi za to, da ga bomo imeli v mislih drugačnega kot je v resnici. Tako kot JJ. Zavzemal se je za to, da ženske spet služijo JNA; potem se je pa kao boril proti JNA. Bil komunist, zdaj pa zagrižen antikomunist....Farsa, kabaret....Show must go on...za nas ovce: BLEEEEBLEEEE
kriss714@amis.net
30. 12. 2007 02.44
Darth, dvomim. Junaki umirajo stoje. Razni pezdeti se pa v strahu pred smrtjo in odgovornostjo pred Bogom, dajo še krstiti, pa spovedati, ......... Da ne bomo nepietetni.
DarthRevan
29. 12. 2007 21.03
Če se pa boji da ga bo na naslednjem govoru dokončno stisnilo.
kriss714@amis.net
29. 12. 2007 21.01
Še El Comandante se distancira od dosmrtne diktature, kot so jo zganjali Stalin, Maocetung, Tito et cosortes. Vse povedano.
DarthRevan
29. 12. 2007 19.56
Tomi.Passion, Kučan je bil več in je še vedno več kot boš ti kadarkoli.
tomi.passion@gmail.com
29. 12. 2007 19.51
To so pač komunisti, še ko so pod rušo, so zažrti v vse pore in razjedajo. Sistem parazita pač. Poglejte Kučana, ne samo, da živi na državne stroške, še POP TV ga sponzorira pa čeprav je nihče.
DarthRevan
29. 12. 2007 14.51
Temačni, Tito je mrtev. Pusti ga pri miru. Ne vem zakaj si tudi on ne bi zaslužil pietete, če nam jo kar naprej mečete pod nos v drugih primerih.
prodaja20@yahoo.com
29. 12. 2007 14.48
Castro filozofira o tem kako ni njegova temeljna naloga oklepanje oblasti. Kaj pa potem je počel zadnjih 50 let, da sedaj po toliko časa misli drugače :) Če bi mel še moč bi vztrajal pri tem kar je počel 50 let, tako ga pa moči izdajajo in se lepega dela.
123_Zoke_vec_ni
29. 12. 2007 14.43
Isti scenarij kot pri diktatorju Titu. Tip že cel mesec na ledu, pa še kar piše pisma, ki jih berejo v njegovi odsotnosti. Ko bodo njegovi podrepniki dosegli konsenz, kdo ga bo nasledil, bo pa naenkrat veličastno umrl...