Tujina

Castro ne bo več predsednik

Havana, 19. 02. 2008 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
17

Fidel Castro se je odpovedal položaju kubanskega predsednika. Oblast bo predal bratu, 76-letnemu Raulu.

Kubanski voditelj Fidel Castro je danes sporočil, da se odpoveduje položaju predsednika države. Kot je Castro še zapisal v sporočilu, objavljenem v spletni izdaji uradnega glasila Granma, se ne poteguje in ne bo sprejel položaja predsednika, niti položaja vrhovnega poveljnika vojske.

Kubanska narodna skupščina bo v nedeljo izvolila novo državno vodstvo.
Kubanska narodna skupščina bo v nedeljo izvolila novo državno vodstvo. FOTO: Reuters

"Ne bom se potegoval in ne bom sprejel - ponavljam, ne bom se potegoval, niti sprejel položaja predsednika državnega sveta in vrhovnega poveljnika," je zapisal 81-letni kubanski voditelj, ki je bil na čelu države več kot 50 let.

Kubanska narodna skupščina bo sicer po napovedih v nedeljo izvolila novo državno vodstvo. Castro, ki je zaradi hude bolezni julija 2006 oblast "začasno" predal mlajšemu bratu, 76-letnemu Raulu, se od takrat ni pojavljal v javnosti, je pa kandidiral na januarskih volitvah v narodno skupščino.

Z nastopom na volitvah je sprožil ugibanja o možni vrnitvi na oblast, vendar je Castro že takrat dejal, da se oblasti ne bo oklepal za vsako ceno.

Bush: Pričetek demokratične tranzicije

Ameriški predsednik George Bush je izrazil upanje, da se bo z odstopom Castra pričelo obdobje demokratične tranzicije v državi, kar pa bo vodilo k svobodnim in pravičnim volitvam.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so v sporočilu zapisali, da bodo s Kubo še naprej ohranili prijateljske odnose. "Fidel Castro je 'star prijatelj' kitajskega ljudstva, Kitajska pa mu ob tej priložnosti želi čimprejšnje okrevanje," so še zapisali na kitajskem zunanjem ministrstvu.

Španska ministrica za Latinsko Ameriko Trinidad Jiminez pa je dejala, da je Castrov brat Raul dobil več moči za izvajanje reform. "Sedaj bo Raul Castro lahko izvajal svoj projekt reform bolj intenzivno, uporno in samozavestno. Mislim, da lahko začne z izvajanjem teh zelo pomembnih reform," je menila. Španske oblasti, ki s Kubo vzdržujejo konstruktiven odnos, so se prejšnji teden s predstavniki kubanskega komunističnega režima pogovarjale o človekovih pravicah. Po pogovorih je Kuba izpustila sedem političnih zapornikov, od katerih so štirje konec tedna prispeli v Španijo.

Britanski premier Gordon Brown je dejal, da je Castrova poteza priložnost za Kubo, da doseže napredek glede mirne tranzicije v pluralistično demokracijo. "Lahko samo upamo, da se bodo po Castrovi odpovedi položaju predsednika za Kubo odprle nove možnosti, ki bodo pripeljale do več demokracije v državi," pa je v odzivu na Castrovo potezo dejal francoski minister za evropske zadeve Jean-Pierre Jouyet. "Kastrizem je bil simbol totalitarizma," je še dodal.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
21. 02. 2008 08.58
Ko govorimo o diktatorjih, se moramo vedno vprašat, kaj bi bila druga alternativa. Medtem, ko so v Evropi Rusi uvozili komunizem v relativno socialno zdrave države, je pa v Južni Ameriki pogosto boljša socialistična diktatura kot pa nekakšen kvazi demokratičen desničarski kapitalizem.
slosap@yahoo.de
19. 02. 2008 22.53
SOCIALISMO O MUERTE! REVOLUTION PARA SIEMPRE! Svaka čast stari, čeprav si bil diktator. Sestop je hvalevreden, ker naši skriti diktatorji nikoli ne bodo pripravljeni kaj takega storiti. Kršil si mnoge pravice, pa vendar te ima narod rad. Letoval si v luksuzu, pa vendar ne v takem kot mi. Živi še preostanek lepo, ker si res edini, ki je odprto zajeban. Drugi so vsi pederčine....
bema1201
19. 02. 2008 21.51
Še en tiran se poslavlja, njegov duh pa bo na žalost verjetno še dolgo strašil po Kubi. Strahu se ljudje zlepa ne rešijo , saj imamo sami lastne izkušnje, pa se z Kubo ne moremo primerjati.
theykilledKenny
19. 02. 2008 19.18
HASTA LA REVOLUTION SIEMPRE!
DarthRevan
19. 02. 2008 18.06
Nekateri ga častijo, drugi ga sovražijo, ampak vsi priznavajo, da je velika in pomembna politična figura. Subjektivizma se pa tule ne bom šel.
lipov
19. 02. 2008 17.19
Se eden, ki se je javil iz onostranstva!
Adolph
19. 02. 2008 17.06
ASTA LA VISTA; FIDEL . . . .
borec 1
19. 02. 2008 14.38
Glavno , da je bil na poziciji in glavni trn v peti ZDA več kot petdeset let. Če bi bil Bush petdeset let na čelu , že zdavnaj Amerika ne bi več obstajala , če pa bi pa bi bilo še slabše.
ServerAUTOMATIC
19. 02. 2008 14.01
Vprašanje časa, kdaj bo Kuba ponovno last ZDA.
roar
19. 02. 2008 12.11
Men se tut zdi, da ze dobro leto gledamo "arhivske" posnetke Castra.
pkorosec
19. 02. 2008 11.26
Sodba clovekovih dejanj je vedno subjektivna. Upravicenost svojih dejanj ne moremo meriti s aplavzom vseh ljudi, ampak s ogorcenim sikanjem tistih, ki se teh dejanj in idej bojijo. Zato kreteni bojazljivi, le bojte se! Tovaris Allejandro, sprejmi isken tovariško pozdrav!
gabrijela.t
19. 02. 2008 10.49
sej mi bomo pa isto ko kubanci končali, če bo janša še na oblasti, tud castro se je boril proti tajkunom...
Foen
19. 02. 2008 10.31
Prosim da ne govorite čez njegovo trenirko. Gre namreč za njegovo lastno kreacijo iz 70 ih let prejšnjega tisočletja in je bila pravi prodajni hit na Kubi, vsi ki smo bili tam to vemo. Vemo pa tudi, da je broj jedan Kubo popolnoma zavozil in da je skrajni čas, da mu smrt s koso odrubi to pokvarjeno tiransko glavo, v kateri je desetletja kuhal bolestne ideje in z njimi zatiral svoj lasten narod.
muvimen
19. 02. 2008 10.16
Itak da je že papke stegnu, folk pa nategujejo z uno trenerko skoraj 2 leti.
Rafaelus
19. 02. 2008 10.00
Če česa ne razumem, sem pač upam povprečen državljan. ZAKAJ PREKLETO NOČE NIHČE Z OBLASTI, TAKO V TUJINI KOT PRI NAS. Pri nas obljubljajo nekateri, da razmišljajo o vrnitvi v politiko in komaj so jim potekli nazivi bivši. Ljudje se pa ja naveličamo gledat ene iste ljudi, saj nismo z njimi poročeni.
tomi.passion@gmail.com
19. 02. 2008 09.57
Hehehehe...komunisti ne morejo iz svoje kože. Človek je hladen že vsaj eno leto, pa še kar poskušajo nategovati svet. Če je kaj priznati komunistom, je to njihova vztrajnost. Žal jo izkoriščajo v negativne namene. Ampak nič zato, en komunist manj in svet je takoj lepši.
Pirhster
19. 02. 2008 09.49
Bolje da bi predal funkcijo kakemu mlajšemu človeku.