Tujina

Castro 'napadel' biogorivo

Havana, 29. 03. 2007 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kubanski voditelj je prvič, odkar je bil operiran na črevesju, pripravil prispevek za kubanski časnik.

Kubanski voditelj Fidel Castro je prvič po operaciji črevesja julija lansko leto, objavil prispevek v državnem časniku Granma. Napisal je komentar o ameriških načrtih za proizvodnjo biogoriva.

Kubanske oblasti napovedujejo, da bo Castro kmalu bolj aktivno sodeloval pri vodenju države
Kubanske oblasti napovedujejo, da bo Castro kmalu bolj aktivno sodeloval pri vodenju države FOTO: Reuters

Kubanske oblasti pravijo, da Castro po operaciji dobro okreva, in da bi kmalu lahko spet prevzel aktivnejšo vlogo pri vodenju države. Odkar je v bolnišnici, ga je bilo mogoče videti le na fotografijah in televiziji, posnetek z njegovim glasom pa so predvajali tudi na radiu. Zaradi nepojavljanja v javnosti so se vrstile špekulacije o njegovem zdravstvenem stanju, ki so med drugim napovedovale tudi njegovo skorajšnjo smrt.

V novinarskem prispevku Castro trdi, da so trije milijoni ljudi na svetu obsojeni na prezgodnjo smrt zaradi lakote, ker sosednja država načrtuje, da bo koruzo, ki je pomembna surovina za prehrano, uporabljala za proizvodnjo biogoriva.

Po operaciji črevesja je vodenje države prevzel Castrov mlajši brat Raul
Po operaciji črevesja je vodenje države prevzel Castrov mlajši brat Raul FOTO: Reuters

Svojega zdravstvenega stanja v prispevku ni omenil, kakor tudi ne povratka v aktivnejšo vlogo pri vodenju države, potem ko je pred osmimi meseci oblast predal mlajšemu bratu Raulu.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vodka-don
30. 03. 2007 00.41
nintendo dober si reku, ker je pac moderno bit vegetarijanec :) hehe
kam?
29. 03. 2007 20.57
nintendo64/ da so(smo)vegetarijanci krivi za uničenje brazilskega pragozda,ja ta je pa bosa.ja sojo gojijo,ampak za hrano živalim,ki potem končajo na krožnikih mesojedcev.tukaj je še lesarska mafija,pa naraščajoče število prebivalstva,gradnja cest,požari,pa tudi papir s katerim si brišeš svojo pametno rit je verjetno narejen iz lesa,razen,če ni pri vas drugače....lol
Peter Jurcek
29. 03. 2007 15.56
Od kdaj je pa Ameriška politika tako ekološko naravnana. Najprej naj Kjotski protokol podpišejo. Busheva politika potrebuje avte ki žrejo veliko bencina, z vojnami na vzhodu pridobijo nafto od tega živi vojaška indtrija in ljudje naveliko zapravljajo za bencin in krog je sklenjen. Še dobro da se naš Janša strinja s takšno politiko sicer nas naši dragi Američani ne bi marali.
Jožajoža
29. 03. 2007 15.04
ljudje stradajo, v janšmaniji pa se ogrevajo s koruzo.bravo CASTRO
sloeuro
29. 03. 2007 14.31
Brazilija za biogorivo uporablja alkohol, ki je proizveden iz sladkornega trsa. Americani pa seveda ne cuvajo ne svojega ne tujega okolja, ce bi ga se nebi naokoli prevazali v avtekih ki papajo 15l/km
nintendo64@email.si
29. 03. 2007 13.56
No, znano je, da se zaradi povečanega povpraševanja po biogorivu uničuje tropski gozd. Sicer pa Američani svoje okolje čuvajo, za proizvodnjo biogoriva pa bodo kar Brazilijo uporabili. Sicer pa so še vedno največji uničevalec tropskega gozda nasadi soje, ker je pač moderno biti vegetarijanec. Nihče pa se ne vpraša, kakšno destrukcijo okolja to za sabo potegne, čeprav ravno oni najbolj poudarjajo, da se jim gre za zaščito živali in ne vem kaj še vse...
pomi@auspuh.com
29. 03. 2007 13.38
Torej je napadel ameriške načrte in ne biogorivo. Tipično novinarsko obračanje besed.