Tujina

Castro naj bi bil brezhibnega zdravja

Havana, 16. 01. 2008 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fidel Castro se je srečal z brazilskim predsednikom Da Silvo, ki je potrdil, da je kubanski voditelj čil in zdrav.

Oblasti so novinarjem razdelile fotografije Castra in brazilskega predsednika.
Oblasti so novinarjem razdelile fotografije Castra in brazilskega predsednika. FOTO: Reuters

Kubanski voditelj Fidel Castro je "brezhibnega" zdravja in "pripravljen prevzeti svojo politično vlogo na Kubi", je v torek po obisku v Havani izjavil brazilski predsednik Luis Inacio da Silva. Kot je povedal, se je s Castrom sešel na dveinpolurnem srečanju, govorila pa sta "o vseh možnih temah".

Fidel Castro v pogovoru z brazilskim predsednikom Luisom Inaciom da Silvo
Fidel Castro v pogovoru z brazilskim predsednikom Luisom Inaciom da Silvo FOTO: Reuters

Castro je "izjemno luciden in brezhibnega zdravja", je o 81-letnem kubanskem voditelju, ki je julija 2006 po operaciji na prebavilih oblast začasno predal svojemu 76-letnemu bratu Raulu, še povedal Lula.

Pred njegovim odhodom s Kube so oblasti novinarjem v Havani tudi razdelile fotografije, na katerih sta bila skupaj Castro in brazilski predsednik. To so bile prve slike Castra v zadnjih treh mesecih. Na njih je oblečen v trenirko, videti pa je dobro.

Lula ni razkril, kje se je sešel s Castrom. Kraj bivanja in okrevanja kubanskega voditelja je že vse od njegove bolezni skrbno varovana skrivnost. Zaradi pomanjkanja informacij je vprašanje Castrove vrnitve na oblast predmet številnih špekulacij.

Bo Castro še naprej vodil Kubo?

Sam Castro je sicer 17. decembra lani doslej najbolj odločno namignil, da se na oblast ne bo vrnil. V pismu, ki so ga prebrali na televiziji, je tako zapisal, da se ne namerava oklepati oblasti in zapirati poti mladi generaciji voditeljev. 28. decembra lani je to izjavo v pismu, prebranem na seji kubanskega parlamenta ob koncu leta, še pojasnil in navedel, da je v mladih letih upal, da se bo do konca oklepal oblasti, vendar pa je to potrebo že dolgo nazaj prerasel.

Fidel je poprijel tudi za fotoaparat ...
Fidel je poprijel tudi za fotoaparat ... FOTO: Reuters

Kljub temu vprašanja glede politične prihodnosti Castra ostajajo živa. Še posebej, zato ker je bil v začetku decembra izbran za kandidata na volitvah v narodno skupščino, ki bodo to nedeljo. V primeru izvolitve v narodno skupščino bi lahko Castra znova izvolili za voditelja Kube.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot-shot69
16. 01. 2008 11.46
Ma iz avijona se vidi, da je to fotomontaža. T
tomi.passion@gmail.com
16. 01. 2008 11.42
Hahahahahahha......poglej jih komuniste. Tudi, ko crknejo, še nategujejo narod. Pa ta človek ni preoblekel trenirke že zadnje 2 leti. Predsednik ni razkril, kje se je sešel s Castrom....jasno, na najbližjem pokopališču. Hehehehehhe, če je brezibnega zdravja, zakaj pa ga potem ne pokažejo, zakaj ne angovori ljudi, kot jih je nategoval 50 let? Hehehehe, komaj čakam, da bo tudi s Kučanom podobna štorija....heheheheheh. Sprijaznite se, paradajzar je crknil že leto dni nazaj, zato pa komunisti manipulirajo in delijo fotografije na okoli, kot kvazi nek dokaz. Lepo vas prosim, je pa to dokaz več, kako znajo komunisti manipulirati z mediji. Tudi pri nas je tako. Forum 21 je odličenprimer. Včeraj sem mislil, da bosta Lili Žagar in novinarka ob intervjuju s Kučanom, dobesedno zajokali od sreče in zapeli Milane mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo. Kmalu bomo peli pa še Jankoviću to.
Uroš S.
16. 01. 2008 10.54
Kje so sedaj ultra desnicarji ki s trdnostjo neumnega govorijo ze od hospitalizacije naprej da je ze zdavnaj pod zemljo?
eBuddy
16. 01. 2008 10.08
ja res je vidno pomlajen....