Tujina

FOTO: 'Čas za nov začetek'

Washington, 11. 09. 2008 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

''Na dan, ko so padale stavbe, so se rodili junaki,'' je ob obletnici najhujšega terorističnega napada v ZDA dejal George Bush. Oglasili so se tudi talibani.

Deklica, ki je v napadu izgubila očeta
Deklica, ki je v napadu izgubila očeta FOTO: Reuters

V New Yorku so se z minuto molka začele slovesnosti ob sedmi obletnici terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001, ki so zahtevali skoraj 3000 življenj. V najhujšem terorističnem napadu v zgodovini ZDA sta se 11. septembra 2001 dve ugrabljeni letali v zgolj nekajminutnem razmiku zaleteli v stolpnici WTC v New Yorku, tretje je kasneje treščilo v Pentagon, četrto pa je strmoglavilo v Pensilvaniji.

Župan New Yorka Michael Bloomberg je na kraju, kjer sta nekoč stali stolpnici Svetovnega trgovinskega centra, dejal, da bodo ti ljudje "večno živeli v naših srcih in naši zgodovini". Obletnica je po besedah Bloomberga namenjena "Newyorčanom, Američanom in prebivalcem sveta, ki se spominjajo nedolžnih ljudi iz 95 držav, ki so umrli tisti dan". Preživeli napada so nato ob zvokih čela prebrali imena žrtev. Sledili sta minuti molka, s katerima so obeležili zrušenje stolpnic WTC.

Tako imenovani točka sta obiskala tudi demokratski in republikanski predsedniški kandidat Barack Obama in John McCain, ki sta za to priložnost sklenila premirje v srditi bitki pred volitvami 4. novembra. "Prihajamo vsi skupaj, ne kot republikanci ali demokrati, temveč kot Američani," sta v neobičajni skupni izjavi, objavljeni ob obletnici, zapisala tekmeca za Belo hišo.

Slovesnost pred Belo hišo
Slovesnost pred Belo hišo FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je sedmo obletnico najhujših terorističnih napadov na ameriških tleh obeležil v Beli hiši. Krajšo slovesnost, ki so se je udeležili tudi Busheva soproga Laura ter podpredsednik Dick Cheney s soprogo Lynne, so pripravili na južni trati Bele hiše. ''Na dan, ko so padale stavbe, so se rodili junaki,'' je dejal Bush.

V Pentagonu bodo medtem odkrili novo spominsko ploščo, ter v Shanksvilleu v zvezni državi Pensilvanija, kjer se strmoglavilo eno do ugrabljenih letal.

Nasilje se nadaljuje

Čeprav ameriške volivce letos najbolj skrbijo gospodarske težave, je 11. september 2001 še vedno ključno vprašanje politične kredibilnosti. ZDA so namreč po teh napadih vendarle sprožile invaziji na Afganistan in Irak, kjer še vedno bijejo vojno. Prav Afganistan v zadnjih mesecih znova postaja prvo prizorišče vojne proti terorizmu. ZDA so skupaj z zaveznicami s ciljem strmoglaviti talibanski režim in uničiti zatočišča teroristične mreže Al Kaida manj kot dva meseca po 11. septembru 2001 zasedle to državo z 32 milijoni prebivalcev. A skoraj sedem let po invaziji kljub navzočnosti okoli 70 tisoč Natovih vojakov in koalicijskih sil, ki jih vodijo ZDA, talibanski upor še vedno traja, v zadnjem času pa se mu je celo uspelo reorganizirati in okrepiti, predvsem na jugu države in na obmejnih območjih v Pakistanu. ZDA obenem še vedno ni uspelo povsem ustaviti nasilja v Iraku, na katerega so skupaj z zaveznicami v imenu vojne proti terorizmu ofenzivo sprožile marca 2003. Al Kaida, ki naj bi bila v tej državi odgovorna za izbruh nasilja med suniti in šiiti, ima še vedno precejšnje zmožnosti delovanja, predvsem s samomorilskimi napadi.

Bo Bush izpolnil obljubo?

Na kraju, kjer so napadi za seboj pustili ogromen krater, še vedno stojijo le jekleni nosilci, ki bodo del temeljev za 541 metrov visoki Stolp svobode, naslednika dvojčkov WTC. Za tri ostale načrtovane stolpe še vedno potekajo zgolj izkopavanja.
Na kraju, kjer so napadi za seboj pustili ogromen krater, še vedno stojijo le jekleni nosilci, ki bodo del temeljev za 541 metrov visoki Stolp svobode, naslednika dvojčkov WTC. Za tri ostale načrtovane stolpe še vedno potekajo zgolj izkopavanja. FOTO: Reuters

Vprašanje še vedno delujoče Al Kaide visi tudi nad ameriškim predsednikom Bushem, ki ima sedaj zaradi iztekajočega se mandata manj kot pet mesecev časa za izpolnitev svoje obljube, da bo vodjo mreže Osamo bin Ladna ujel "živega ali mrtvega". Če bo ob njegovem odhodu iz Bele hiše 20. januarja 2009 teroristični vodja še vedno na begu, bo to verjetno obveljalo za enega večjih neuspehov Busha. Dogodki pred sedmimi leti so dodobra zaznamovali življenja Američanov tudi na vsakodnevnih področjih, med drugim se morajo sezuvati na letališčih in tekočine pred vstopom na letala spravljati v prozorne vrečke. Nekateri pa so prepričani, da je po sedmih letih čas za nov začetek.

Talibani: ZDA na robu zgodovinskega poraza

ZDA so na robu "zgodovinskega poraza v Afganistanu", so sporočili talibanski uporniki. Sporočilo za javnost so medijem poslali ob sedmi obletnici terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

V trenutku, ko potekajo žalne slovesnosti za 11. september, pomislite, kaj so Bush in tisti, ki mu sledijo na slabi poti, uresničili na vojaški, socialni in politični fronti na svetu. Amerika je na robu brezna. Sporočilo za javnost talibanskih upornikov.

Talibani so obenem mednarodne sile pozvali, naj zapustijo Afganistan. Ob tem so poudarili, "da se Afganistanci nikoli niso uklonili pritiskom tujine in so se vedno skupaj postavili po robu invazijam nevernikom, ki so jih porazili".

Bush je mislil, da bo lahko po 11. septembru 2001 osvojil ves muslimanski svet, a je skupaj z zavezniki pozabil, "da so varuhi islama nešteti in da bodo varovali vero in božje vrednote ter odtrgali glavo vsakemu okupatorju muslimanskih ozemelj," še piše v sporočilu.

ZDA so manj kot dva meseca po napadih 11. septembra 2001 sprožile invazijo na Afganistan s ciljem strmoglaviti talibanski režim in uničiti zatočišča teroristične mreže Al Kaida. Skoraj sedem let po invaziji kljub navzočnosti okoli 70.000 Natovih vojakov in koalicijskih sil, ki jih vodijo ZDA, talibanski upor še vedno traja, v zadnjem času pa se mu je celo uspelo reorganizirati in okrepiti.

Leto 2008 je ravno danes postalo najbolj smrtonosno leto za ameriške vojake v Afganistanu. V napadu upornikov na vzhodu države je bil namreč danes ubit ameriški vojak, s čimer se je število ameriških vojakov, ubitih v Afganistanu v letošnjem letu, povzpelo na 112. Lani je bilo v Afganistanu ubitih 111 ameriških vojakov. V tej državi je sicer trenutno nameščenih okoli 33.000 ameriških vojakov, kar je njihovo najvišje število po letu 2001.

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kornhauser
29. 09. 2008 15.35
\"Teroristični napad\"...Bush, kaj če bi se midva sedla in mal podebatirala o dejanjih, katere boš nosil na vesti do konca svojega nacističnega življenja!Terorizem ti je samo izgovor s katerim si s pomočjo medijev, vcepljal v glave bogih, naivnih američanov...
hansola
19. 09. 2008 14.13
kili-123, preberi si harry potterja pa boš vido zakaj so čarovnce sežigal. Če tej zgodbi verjamejo Mosadi (najboljša obveščevalna agencija na svetu, KGB in ostali se skriejo) potem že more nekaj bit na tem.
Uros321
15. 09. 2008 14.57
brankasrbijanka... So ovce, ja.... Tako kot smo mi ovce. Sam, da pri nji je tud farmacijska industrija velik del tega. Kar je pri nas tudi v porastu.
brankasrbijanka
12. 09. 2008 21.21
Ameri so ovce....za striženje.
nosferatu
12. 09. 2008 12.12
Res patetično ja... najbolj mi grejo na K. tisočere ameriške zastave, kao za vsakega umrlega eno, pol pa še po 20 na vsaki stavbi, pa na vsakem voglu vsakega podpornika po eno... Pa na vsako luč in hidrant eno... Saj se ti ja mora zmešat ob tem, al pa ti vsaj vid opeša, preden prideš na drug konec mesta :P Uros321 je lepo napisal, ja... saj pri nas je pa trenutno podobno, samo da naša država ni pod napadom teroristov, ampak tajkunov in neuravnoteženih finskih novinarjev. In dosti folka vse lepo verjame, skor tako kot v Ameriki. Američani pa so itak 1. na tako nizkem izobrazbenem nivoju (načrtno), da ne znajo niti sami razmišljat več, 2. jih stalno strašijo z \"možnimi\" napadi, ki bi se \"lahko zgodili bilokdaj\"... BUUU! Pol pa se vsi skrijejo pod svoje kupe zastav, heh ;)
izbruh@gmail.com
12. 09. 2008 09.04
Patetično...
SPICELJ
12. 09. 2008 08.37
ko bo tale punčka zrastla se bo že vedelo,da ji je oćeta ubil bush.
hakihak
12. 09. 2008 08.33
kako izgubila strica, ni ga mogla izgubit, če ga sploh ni poznala!!!!!!!!!!!!!! jaz lahko potem rečem, da sem izgubil 10 miljonov eurov????
SPICELJ
12. 09. 2008 08.29
Tam je vse mogoče,če samo vemo,da še vedno živijo tisti piloti,ki so se zaletavali v nebotičnike....alh jih pa res čuva.
hakihak
12. 09. 2008 08.27
# egle 12.09.2008, 08:04 Ta deklica na sliki, ki je pred 7 leti izgubila očeta ne zgleda dovolj stara, da bi njen oče lahko umrl že takrat. Meni zgleda stara kake 3-4 leta. Ali? v ameriki gre čas bolj počasi, saj potrebujejo 8 let, da vidijo, kakšnega idi.ota so izvolili!!!!
hakihak
12. 09. 2008 08.26
kaj delajo tak pomp iz tega, sej so si jih sami zrušili!!!!!!!!!!! kdo jim pa še verjame???
Svoboden Miki
12. 09. 2008 08.12
Na majčki ji piše uncle..., tako da možno da je izgubila strica. Zihr nima 7 let.
Rika21
12. 09. 2008 08.11
Amerika žaluje :) vsako leto sledi opevanje 11.09 do konca življenja bomo gledali slike tega zrežiranega filma. Pa kaj a Bush misli da smo usi butci kot američani, da lahko ceu svet vrjame temu hollywoodskem dobro zrežiranem filmu?? Islamski skrajneži ha ha ha (amerški patrioti)
egle
12. 09. 2008 08.04
Ta deklica na sliki, ki je pred 7 leti izgubila očeta ne zgleda dovolj stara, da bi njen oče lahko umrl že takrat. Meni zgleda stara kake 3-4 leta. Ali?
SPICELJ
12. 09. 2008 07.18
Še en dokaz,da so američani mojstri režije in scenarija,tale zgodba bi morala pobrati vse oskarje.
TFerarri
12. 09. 2008 04.44
Mislim da je Bush in njegovi manevri ogledalo povprečnega američana in njhove miselnosti. Resnično žalostno in samo upam da naslednji predsednik ZDA ne bo ponavlkjal napak svojega predhodnika.
killi-123@hotmail.com
12. 09. 2008 00.05
Preberite knjigo ZDRUŽENJA IN NJIHOVA MOČ avtorja Jan-a van Helsing-a in vam bo bolj jasno o čem govorita igor gojčič in sanacaple.
Lingonberry
11. 09. 2008 23.56
Pa daj no, a je US folk RES toliko zaostal, da veruje tej zgodbi? Zakaj se slepi, če že z enim samim filmom vidi, da je bil napad zrežiran? ZDA je leglo zla, stran od nje ...
Uros321
11. 09. 2008 19.37
Se še kdo spomne Nacistov? Bi bili presenečeni, da v današnjem svetu in času, še zmeraj uporabljajo psihološke metode iz njihovega časa? "Naturally the common people don’t want war… That is understood. But after all, it is the leaders of the country who determine policy, and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is to tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country.” HERMANN WILHELM GOERING, Nazi Party leader
konstantinopel
11. 09. 2008 18.43
Če bi dvojčka WTC napadla in porušila Al Kaida, bi ji Rupel poslal protestno noto.