Tujina

Cameron noče biti Obamov pudelj

Washington, 20. 07. 2010 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski premier Cameron je med svojim prvim obiskom v ZDA poskušal pokrpati odnose med državama, ki jih je načela nesreča v Mehiškem zalivu. Jeza do podjetja BP je namreč načela tradicionalno odlične odnose.

Britanski premier David Cameron je med prvim uradnim obiskom v ZDA, odkar je zasedel položaj, poskušal popraviti odnose med državami, ki jih je zrahljalo dogajanje okoli britanskega podjetja BP, odgovornega za razlitje nafte v Mehiškem zalivu.

Kljub temu pa se zdi, da Cameron ni pripravljen biti ameriški pudelj, kot se je to očitalo njegovemu predhodniku Tonyju Blairu, čeprav je priznal, da je Velika Britanija ''manjša partnerica'' ZDA.

Cameron noče biti Obamov pudelj.
Cameron noče biti Obamov pudelj. FOTO: Reuters

Že pred obiskom je Cameron povedal, da mora BP narediti vse potrebno, da bi zaustavila iztekanje nafte. Hkrati pa bo po njegovih besedah ščitil BP, saj mora slednji ostati močan, da bo lahko izpolnil svoje obljube o odškodninah in da ne bodo trpeli ljudje, ki so vanj vložili pokojninske sklade.

Ob tem je tudi zatrdil, da BP ni imel nobene vloge pri izpustitvi libijskega terorista Abdela Baseta al Megrahija minulo leto. Pristal je, da se bo srečal z ameriškimi poslanci, da bi se pogovorili o tej temi, ki je močno vplivala na odnose med državama.

Sprva naj bi se Cameron z gostiteljem, ameriškim predsednikom Barackom Obamo, sicer večinoma pogovarjal o razmerah v Afganistanu, a je dnevni red pogovorov povsem zasenčilo dogajanje povezano s podjetjem BP.

Cameron je po pogovorih z Obamo novinarjem dejal, da, ''popolnoma razume jezo, ki preveva Ameriko'' glede vloge BP pri razlitju nafte in da mora podjetje zaustaviti izlivanje, počistiti za sabo ter poplačati odškodnine.
 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Northwest
21. 07. 2010 02.05
Sinoci sem videl Jankovica ko je drvel mimo tromostovja na kameli ki mu jo je posodil Pahor.
ateistek
20. 07. 2010 22.52
Hoče ali noče, bo. Pudelj je tudi Obama, sicer ne bi sedel na tem mestu. Američani dejansko mislijo, da izbirajo predsednike, v resnici pa izbirajo dva človeka, ki sta bila predhodno že izbrana. Tako je tistim interesnim lobijem, ki so oba kandidata že izbrali in jim s s svojim denarjem sploh omogočili, da si lahko privoščijo predvolilno kampanjo, pravzaprav popolnoma vseeno kdo od njiju zmaga. Nobenih presenečenj ne bo. Če pa izbrani slučajno začne razmišljati s svojo glavo, pa sledi scenarij Kennedyja. Čisto enostavno.
RobinHood
20. 07. 2010 22.48
Vedno iste face - v ekipi od Obame je veeelik del ekipe ki je bila s Bushom, s tem da je zdaj pri Obami malo večji del folka iz WallStreet.a se v igri - to je del ki ga vidimo - Del ki ga ne vidimo, to so oni "pravi igrači", oni ki držijo špage od lutk v rokah - pa so isti. Vse to je samo igra za rajo - Kot pri njih tudi pri nas. (ne mi rečt da smo v "20 letih demokracije" zmožni samo dveh opcij in 2, 3, 4, kandidate ki se menjavajo, akterji so skoz isti - narod voli in vedno se opeče - politika dela za sebe in ne za narod) Vse to je samo igra za rajo...
yeyo.white
20. 07. 2010 22.01
obama more cimprej it, drugace se za svet slabo pise. bush je biu katastrofa, ampak obama je se slabsi.
alterego
20. 07. 2010 21.56
Cameron bo rajši pudelj od multinacionalk!
ninja.subversion
20. 07. 2010 21.48
Obama ni nič, isti ljudje iz ozadja upravljajo z obema... svetovna vlada v senci
24minut
20. 07. 2010 21.27
''čeprav je priznal, da je velika Britanija ''manjša partnerica'' ZDA.'' Velika Britanija**
yerbas
20. 07. 2010 21.14
Će noče biti pudelj potem je cucek