Tujina

'Čakajo nas težki časi'

Havana, 12. 07. 2008 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kubanski predsednik Fidel Castro državljanom napoveduje temno prihodnost. Obeta se večji vladni nadzor plač in večji obseg dela.

Raul Castro napoveduje težke čase.
Raul Castro napoveduje težke čase. FOTO: Reuters

Kubanski predsednik Raul Castro je svojim rojakom v petek sporočil, naj zaradi učinkov mednarodne gospodarske krize pričakujejo težke čase, vključno z večjim vladnim nadzorom plač in večjim obsegom dela. Ob tem je brat in naslednik revolucionarnega voditelja Fidela Castra Kubancem pojasnil, naj ne računajo na hitra splošna povišanja plač. Državljane je tudi pozval, naj povečajo kmetijske dejavnosti.

Moja dolžnost je, da govorim odkrito, ker bi bilo neetično ustvarjati napačna pričakovanja. Če bi vam povedal drugače, bi bilo to zavajajoče Raul Castro

Na zasedanju, ki ga je odprl predsednik narodne skupščine Ricardo Alarcon, so sicer razpravljali o vrsti reformnih ukrepov, s katerimi bi ublažili socialne in gospodarske težave komunistične Kube. Fidel Castro, ki se je junija po več mesecih znova pojavil na televiziji, se zasedanja ni udeležil.

Raul Castro je naraščajočim cenam energentov in hrane pripisal krivdo za to, da Kuba ni zbrala dovolj potrebnih sredstev za povišanje plač. Vlada naj bi problem plač preučila. Povprečna mesečna plača znaša na Kubi okoli 13 evrov.

Narodna skupščina je sprejela tudi deklaracijo, v kateri poziva mednarodno skupnost k podpori Kube pri njenih prizadevanjih za izpustitev petih Kubancev, zaprtih v ZDA zaradi vohunjenja.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikanet
13. 07. 2008 00.33
ja v Slovenjji smo pa v raju
Nauders
13. 07. 2008 00.17
torej je slovenija zakon :D
wish-mistress@hotmail.com
12. 07. 2008 18.44
in da jih slučajno ne bi popravili ... si kdo še kakšno mišico nategne
cvikcange
12. 07. 2008 17.51
"Kubanski predsednik Fidel Castro državljanom napoveduje temno prihodnost. Obeta se večji vladni nadzor plač in večji obseg dela." Raul Castro napoveduje težke čase. Bravo! Članek brez napak!