Tujina

Butova obtožuje

Karači/Islamabad, 19. 10. 2007 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

V poskusu atentata na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto je umrlo najmanj 133 ljudi, 290 je ranjenih.

Zbiranje dokazov po eksploziji v Karačiju
Zbiranje dokazov po eksploziji v Karačiju FOTO: Reuters

Nekdanja pakistanska premierka Benazir Buto je za četrtkov samomorilski napad nanjo obtožila nekdanjega vojaškega vodjo Mohameda Zio ul Haka, ki je že leta 1977 z oblasti strmoglavil njenega očeta Zulfikarja Alija Buto. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je za napad medtem obtožil fanatične teroriste in skrajneže.

Poskus atentata

V četrtkovem samomorilskem napada na konvoj vozil Benazir Buto, ki se je nekaj ur pred tem po osmih letih izgnanstva vrnila v domači Pakistan, je po podatkih notranjega ministrstva umrlo najmanj 133 ljudi, 290 je ranjenih. Butova je napad na skupino vozil s policijskim spremstvom, ki jo je na ulicah Karačija spremljalo na sto tisoče ljudi, preživela.

Benazir Buto ne bo odšla iz Pakistana. Kot je pojasnil predstavnik Pakistanske ljudske stranke, je Butova odločena popeljati stranko na volitve, ki bodo januarja prihodnje leto.

Predstavnik policije Falak Ahmed je pojasnil, da je bila Butova v četrtek več ur na posebej prirejenem tovornjaku, s katerega je mahala in pozdravljala množico, ki se je veselila njene vrnitve v domovino. Eksplozija naj bi odjeknila le nekaj minut po tem, ko se je umaknila v notranjost vozila, in le kakšnih pet metrov vstran. V eksploziji je bilo uničenih tudi več policijskih vozil, ki so spremljala premierko.

Pakistanska policija je sporočila, da so na kraju eksplozije našli glavo samomorilskega napadalca. Povedali so še, da je prva eksplozija bila povzročena z ročno granato, druga pa je bila delo samomorilskega napadalca. Po navedbah prič, naj bi napadalec stekel v množico in se razstrelil.

"Našli smo glavo, ki je zelo zmaličena. Znano je, da samomorilskim napadalcem odtrga glavo s telesa, zaradi moči eksplozije bombe. Bomba je ponavadi pritrjena na njihov trup. Trenutno opravljamo DNK analizo,“ je dejal predstavnik policije.

Napad je zasenčil upanja, da bo njena vrnitev s privolitvijo predsednika Mušarafa končala več mesecev trajajočo politično krizo v državi. "Bilo je, kot bi hodil skozi klavnico. Nekateri ljudje so ležali naokrog, kot bi bili nedotaknjeni, drugi so bili popolnoma razkosani," je prizorišče napada opisal tuji fotograf.

Mušaraf poziva k miru

"To je bilo dejanje terorizma proti Benazir Buto s ciljem sabotaže demokratičnega procesa," je napad komentiral pakistanski notranji minister Aftab Šerpao. Minister ni mogel povedati, kdo bi utegnil stati za atentatom, soprog Butove Asif Ali Zardari pa je prepričan, da gre za delo pakistanske obveščevalne službe. Mušaraf je napad ostro obsodil in zatrdil, da čaka storilce svarilna kazen, ter pozval k miru.

Svet obsoja napad

Razstrelil naj bi se samomorilski napadalec, druga bomba pa naj bi bila skrita v vozilu
Razstrelil naj bi se samomorilski napadalec, druga bomba pa naj bi bila skrita v vozilu FOTO: Reuters

Napad je že obsodila Bela hiša, ki po besedah predstavnika za nacionalno varnost Gordona Johndroea žaluje za izgubljenimi nedolžnimi življenji. Odzval se je tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je prepričan, da si bodo sedaj vse politične sile v Pakistanu skupaj prizadevale za enotnost v državi, avstralski premier John Howard pa je ocenil, da nosi napad podpis teroristične mreže Al Kaide.

Butova podpira vojno proti terorizmu

Butova naj bi pred prihodom v Pakistan sicer dobila grožnje, da jo bodo ob prihodu pozdravili samomorilski napadi talibanskih skrajnežev, ki so ogorčeni zaradi njenih proameriških stališč in kritike na račun skrajnih sil v Pakistanu. Zaradi groženj so njeno varnost okrepili - varovalo jo je 15.000 policistov in pripadnikov paravojaških sil ter 5000 prostovoljcev iz njene Pakistanske ljudske stranke (PPP).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.