Tujina

Bush z Berlusconijem o primeru Calipari

Rim, 04. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik Bush je poklical italijanskega premiera ter mu izrazil sožalje zaradi smrti agenta, ki so ga v Iraku ustrelili ameriški vojaki.

Predsednik Bush je premieru Berlusconiju ponovno izrazil sožalje ob smrti italijanskega agenta (Foto: Reuters)
Predsednik Bush je premieru Berlusconiju ponovno izrazil sožalje ob smrti italijanskega agenta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je danestelefoniral italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju, da bi mu ponovno izrazil sožalje zaradi smrti italijanskega agenta Nicole Caliparija, ki so ga ameriški vojaki ustrelili v Iraku. Iz Berlusconijevega urada so sporočili, da je bil pogovor "dolg in odkrit" ter da "državi ostajata enotni" v stališču do razmer v Iraku.

Italijanska vlada je sicer v ponedeljek objavila dolgo pričakovano poročilo o smrti Caliparija, ki se bistveno razlikuje od ameriškega poročila. Italijansko poročilo navaja, da je bila ameriška nadzorna točka nepravilno označena in da so ameriški vojaki na Caliparija streljali zaradi "neizkušenosti in napetega vzdušja". ZDA so v odzivu na italijansko poročilo poskušale zmanjšati pomen italijanskih navedb.

Italija je svoje poročilo o okoliščinah smrti tajnega agenta Caliparija objavila v začetku tedna - italijansko poročilo se razlikuje od ameriškega (Foto: Reuters)
Italija je svoje poročilo o okoliščinah smrti tajnega agenta Caliparija objavila v začetku tedna - italijansko poročilo se razlikuje od ameriškega (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Italijansko zunanje ministrstvo je že pred tem sporočilo, da niso mogli doseči skupnega stališča o "zaporedju dogodkov, pravilih bojevanja in koordinacije s kompetentnimi oblastmi v Iraku". Berlusconi bo o poročilu pred parlamentom govoril v četrtek, predsednik italijanskih Zelenih Alfonso Pecoraro Scanio pa je že pozval, naj Caliparijevo smrt preišče mednarodna komisija.