Tujina

Bush vnaprej zavrnil okoljski dogovor

London, 04. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Bush je zavrnil možnost, da bi ZDA na prihajajočem vrhu G-8 podprle okoljski dogovor, podoben Kjotskemu protokolu.

George Bush
George Bush FOTO: Reuters
Gostitelj srečanja G-8 britanski premier Tony Blair na vrhu načrtuje sprejetje dogovora o klimatskih spremembah in o Afriki. Francoski predsednik Chirac prav tako upa, da bo dogovor o omejevanju onesnaževanja okolja sprejet, v kar pa ne verjamejo Nemci. Nemški okoljski minister Trittin pa je bolj zadržan in kot se je izrazil, zelo skeptičen, da bi ZDA sprejele tak dogovor.

Predsednik ZDA George Bush je v intervjuju za britansko televizijo ITV dejal, da se bo s kolegi na vrhu G-8 namesto o okoljskih sporazumih raje pogovarjal o razvijanju novih tehnologij, ki bi pomagale pri reševanju problema ogrevanja ozračja.

Voditelji sedmih najrazvitejših držav na svetu in Rusije (G-8) se bodo v sredo sestali na tridnevnem vrhu v škotskem Gleneaglesu, kjer je ena od predvidenih tem tudi sprejetje okoljskega dogovora podobnemu tistemu, ki so ga industrijske države sprejele leta 1997.

Gre za dogovor o znižanju izpusta toplogrednih plinov v nadaljnjih letih. Kot je znano, so bile ZDA ena od držav, ki Kjotskega protokola niso ratificirale in kot kaže, tudi v prihodnje ne nameravajo delovati v tej smeri.

Britanska policija je po nemirih med varnostnimi silami in protestniki, ki so se v Edinburghu zbrali pred vrhom G-8 v Gleneaglesu, aretirala 30 ljudi. Policija je sicer sporočila, da se je na protestu zbralo kakih 1000 anarhistov in nasprotnikov globalizacije.

Kljub optimističnim napovedim francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, da naj bi osem držav na Škotskem le sprejelo neke vrste okoljski dogovor, je ameriški predsednik to možnost zavrnil. Bush je za britansko televizijo dejal, da je segrevanje ozračja velik problem, "s katerim se je treba spopasti" in da je za nastale razmere "do določene mere" kriv tudi človek.

Dodal je še, da se bo uprl kakršni koli vrsti ukrepov podobnih tistim iz leta Kjotskega protokola. Kot je znano, je ta dogovor predvideval omejitev izpusta toplogrednih plinov v industrijsko najbolj razvitih državah. "Če bo to podobno Kjotu, je odgovor ne," je dejal Bush v televizijskem intervjuju in pojasnil, da je kakršen koli sporazum podoben kjotskemu zelo škodljiv ameriškemu gospodarstvu, zato ga ne bo podprl. Ob tem je dodal, da upa, da se bodo voditelji držav G-8 "premaknili naprej od debate o Kjotu" in začeli razmišljati o novih tehnologijah, ki bi pripomogle k reševanju segrevanja ozračja. Šlo naj bi za 'čisto tehnologijo', kot je razvoj avtomobilov na vodik, razvoj elektrarn, ki ne bi onesnaževale in podobno.