Tujina

Bush verjame v palestinsko državo

Ramala, 10. 01. 2008 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Bush je prepričan, da bodo Palestinci in Izraelci sporazum o palestinski državi podpisali do konca leta.

Bush se je drugi dan svojega obiska na Bližnjem vzhodu sestal s palestinskim predsednikom Abasom.
Bush se je drugi dan svojega obiska na Bližnjem vzhodu sestal s palestinskim predsednikom Abasom. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George W. Bush nadaljuje obisk na Bližnjem vzhodu. Po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Ramali je dejal, da je prepričan, da bodo Palestinci in Izraelci podpisali mirovni sporazum še pred koncem njegovega predsedniškega mandata.

"Do ustanovitve države Palestine bi moralo že davno priti. Palestinsko ljudstvo si jo zasluži, okrepila pa bo stabilnost regije ter prispevala k varnosti Izraelcev. Do mirovnega sporazuma bi moralo priti in lahko pride do konca leta," je poudaril. Ob tem pa je kot ključno vprašanje izpostavil varnost.

Dejal je tudi, da bo vsakršen dokončni dogovor moral spremeniti t. i. zeleno črto, izraelske meje izpred šestdnevne vojne leta 1967, med katero je judovska država zasedla Zahodni breg in vzhodni Jeruzalem, Gazo in Sinaj (slednjega je medtem vrnila Egiptu) ter Golansko planoto.

"Čeprav se morata o ozemlju dogovoriti obe strani, sem prepričan, da bo vsakršen mirovni dogovor zahteval obojestransko dogovorjene priredbe mejnih črt iz leta 1949, tako da bodo odsevale sedanjo realnost in zagotovile, da bo palestinska država povezana in zmožna življenja".

Priti bi moralo do konca okupacije, ki se je začela leta 1967. Zdaj je čas za sprejetje težkih odločitev. Dogovor mora ustanoviti Palestino kot domovino za palestinsko ljudstvo, kot je Izrael domovina judovskega ljudstva. George W. Bush

Kot del prizadevanj za ustanovitev palestinske države je Bush pozval k novim mednarodnim mehanizmom za rešitev vprašanja palestinskih beguncev. Ti naj bi vključevali odškodnine. Strani je ob tem znova pozval k izpolnitvi zahtev iz časovnega načrta za mir na Bližnjem vzhodu.

Pogajanja

Izraelski premier Ehud Olmert in palestinski premier Mahmud Abas sta se sicer dan pred prihodom Busha v bližnjevzhodno regijo dogovorila, da se bodo na pogajanjih lotili ključnih vprašanj 60-letnega spora, to so meje, status Jeruzalema in vprašanje palestinskih beguncev. A doslej je na pogajanja močno vplival razkol med stranema zaradi judovskega naseljevanja in nasilja na območju Gaze.

Bill Clinton je bil prvi ameriški predsednik, ki je obiskal palestinska ozemlja
Bill Clinton je bil prvi ameriški predsednik, ki je obiskal palestinska ozemlja FOTO: Reuters

Bush je sicer danes ob obisku Zahodnega brega, kjer se je srečal z Abasom, tudi sam okusil težave Palestincev, ki se morajo dnevno soočati z izraelskimi nadzornimi točkami in barikadami. Zaradi megle je moral namreč iz Jeruzalema v Ramalo potovati po cesti. Po obisku v Ramali pa je s helikopterjem poletel v Betlehem, kjer je molil v baziliki Jezusovega rojstva.

Bush je šele drugi ameriški predsednik, za predhodnikom Billom Clintonom, ki je obiskal palestinska ozemlja. V nasprotju z običajnim protokolom se po pogovorih z Abasom ni ustavil na grobu palestinskega voditelja Jaserja Arafata, ki ga je za časa življenja obtoževal oviranja mirovnega procesa.

Kot je sporočil ameriški svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley, bo Bush pred koncem mandata januarja 2009 vsaj še enkrat obiskal Izrael in palestinska ozemlja.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arto Šmeky
10. 01. 2008 18.42
Icevzar, se strinjam s tabo. Izrael je nastal le zato, ker se je morala mednarodna skupnost odkupiti za holokavst. Tako jim je pustila da so kratko malo vkorakali v Palestino z orožjem in razglasili Izrael...
eastpa123@gmail.com
10. 01. 2008 13.57
Laž za lažjo !
Unit@mailinator.com
10. 01. 2008 13.54
Ok, razumel bi, da Bush verjame, da napačno parkiran avto res odnese veliki pajek. Razumel bi tudi, da verjame, da novorojenčka res prinese štorklja. Še celo to, da verjame v Božička, bi nekako lahko razumel. Ampak to, da pa Bush verjame v mir na bližnjem vzhodu, ta je pa huda!
jackoo
10. 01. 2008 12.05
Zgodba je povsod ista in se bo vlekla še nadalnjih 60 let, če nekateri arabski enoumni voditelji v ozadju ne bodo priznali pravice vsakega naroda za svoj obstoj v svoji državi. Ko bodo uspeli doumeti to osnovno pravico vsakega človeka tj. pravica do življenja, in ko bodo nehali obstreljevati Izrael vsak dan, bodo tudi sami začeli živeti tako kot se spodobi.
tomazbodner
10. 01. 2008 12.05
icevzar@gmail.com
10. 01. 2008 12.00
Grozno, kaj vam ljudem ni jasn. Mogoce koga zanima kaj vse nam mediji servirajo pod naslovi. Lahko si pogledate kratek film vodilnega intelektualca Noama Chompsky Origin of the palestine conflict, oz False peace ali Peace, promisses and propaganda. Ce mediji porocajo v takem ozkem casovnem oknu, kot je novica, bi lahko rekel ze skoraj da je kriminal zavajanja. Lahko bi dali pa mogoce en komentar hmm. Izrael je v Palestini kar je po UNu ( z izjemo amerike in izraela ) ilegalna okupacija. Dejansko je cilj izraelske politike aneksacija ozemlja in veliki izrael. Ah ko bi na medijih enkrat pokazali karto ozemlja, bi bilo jasno zakaj je arafat zavrnil pogajanja za...mir. Grozno,kako usrano, zablateno, vzhodnjasko, kapitalisticno porocanje. Mar ni bil nekdaj...dolgo nazaj delo novinarja spostljivo,odgovorno delo?