Tujina

Bush verjame v aretacijo

Washington, 12. 09. 2006 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik je pet let po terorističnih napadih pozval k enotnosti v boju proti terorizmu.

George Bush je državljane nagovoril iz Ovalne pisarne.
George Bush je državljane nagovoril iz Ovalne pisarne. FOTO: Reuters


Gre za boj za ohranitev načina življenja svobodnih držav, saj islamski radikalci skušajo zgraditi imperij, v katerem bodo ženske doma kot v zaporu, moški bodo tepeni, če zamudijo molitev, teroristi pa bodo imeli varno zavetje za načrtovanje in izvajanje napadov na ZDA in druge civilizirane države. George W. Bush

George W. Bush je ob obletnici terorističnega napada na newyorška dvojčka in Pentagon pred petimi leti Američane pozval k enotnosti v boju proti terorizmu in k podpori v vojni v Iraku. Dodal je še, da je vojna proti terorizmu šele na začetku in jo opisal kot boj za civilizacijo. Bush je Američanom dejal, da gre za vojno med tiranijo in svobodo, za boj za civilizacijo, ki ga je treba biti do konca, ker bi poraz predal Bližnji vzhod v roke radikalnim diktatorjem, oboroženim z jedrskim orožjem.

»Četudi smo v Iraku delali napake, bi bila še hujša napaka misliti, da bodo teroristi odnehali, če se bomo umaknili iz države,« je dejal Bush med nagovorom iz Bele hiše. Ob tem je še dodal, da je varnost ZDA odvisna od izida spopadov na ulicah Bagdada.

Za Osamo naj bi se izgubila vsaka sled, a ameriški predsednik trdi, da ga bodo našli in ujeli.
Za Osamo naj bi se izgubila vsaka sled, a ameriški predsednik trdi, da ga bodo našli in ujeli. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik se je v svojem nagovoru Američanom dotaknil tudi kritik glede neuspešnega iskanja vodje teroristične mreže Al Kaida, Osame bin Ladna. Demokrati predsednika namreč kritiziajo, da ni ujel bin Ladna že konec leta 2001, a Bush je ponovno poudaril, da bodo vodjo Al Kaide slej ko prej ujeli.

Osama bin Laden in drugi teroristi se še vedno skrivajo. Naše sporočilo zanje je jasno: ne glede na to, kako dolgo bomo potrebovali, Amerika vas bo našla in odgovarjali boste za svoja dejanja. George W. Bush

Bush je o bin Ladnu in njegovem ujetju spregovoril dan za tem, ko je časnik The Washington Post objavil novico, da se je za Osamo bin Ladnom, ki naj bi se skrival v goratem predelu na meji med Afganistanom in Pakistanom, izgubila vsaka sled, novih podatkov o tem, kje naj bi se nahajal, pa ameriške obveščevalne agencije niso prejele že dve leti.

V napadu 11. septembra sta se porušila oba stolpa Svetovnega trgovinskega centra.
V napadu 11. septembra sta se porušila oba stolpa Svetovnega trgovinskega centra. FOTO: Reuters

Na govor ameriškega predsednika so se že odzvali nekateri demokrati, ki ga obtožujejo, da je izkoristil obletnico na 11. september za zbiranje podpore za vedno bolj nepriljubljeno vojno v Iraku. Teroristični napadi na ZDA 11. septembra 2001, ki jih je predsednik Bush označil za barbarstvo brez primerjave v ameriški zgodovini, so združili Američane, ki so si bili enotni, da je vojna v Iraku potrebna za nacionalno varnost. A po petih letih se je vojna izkazala za veliko dražjo in krvavo, kakor so mnogi napovedovali, kar je ponovno razdvojilo narod, kar pred novembrskimi volitvami skušajo izkoristiti tudi Bushevi politični nasprotniki.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

francelampe@hotmail.com
25. 09. 2006 11.30
vsaj Bush ni hlapec kot Rupel proti Balkancev (Hrvati)
malipandit@email.si
13. 09. 2006 02.19
seveda ga ne najdejo saj je mrtev ze od leta 2002. Ampak opazujte kako Bush pocasi sprevraca smisel besed. Najprej je bilo treba najti masteminda, ki stoji za napadi. Nakar se je "kao" ugotovilo da se skriva v afganistanu. Ker ga "kao" niso zeleli izrociti se je mimogrede moral cel afganistan soociti z krvavo vojno kjer je umrlo na tisoce lljudi in umirajo se danes, za afganistanom je bil na vrsti Iraq, vmes je izrael malo pozokal palestince in libanonce, sedaj pa zeli napasti se iran in sirijo. O "kao" glavnem krivcu pa ne duha ne sluha...Prejkoslej bo resnica morala priti na dan. Vse kar ameriska administracija in svetovna elita bankirjev "beri Rotschilds" je nov druzbeni red z milo receno fasisticno diktatorsko vlado. Da pa bi to dosegli, potrebujejo se veliko prelivanja krvi po celem svetu, saj se bodo ljudje le zavoljo ljubega miru pripravljeni odreci narodnim suverenostim. V svetu zelijo ustvariti popoln kaos, da jih bodo ljudje potem rotili naj ze naredijo mir, in takrat nam bodo ponudili moznost ene vlade "the new world order", kar je zapisano ze na bankovcu za en dolar "novus ordo seclorum" nov svetovni red, pod piramido z 13-imi stopnicami, z orlom z 13-imi puscicami in 13- peresi, z ZDA zastavo z 13- precnimi crtami itd itd....
anzi_mahackala
13. 09. 2006 00.03
to je slab znak :D
yan333@email.si
12. 09. 2006 22.22
oba sta že siva :D
anzi_mahackala
12. 09. 2006 16.08
haha tt Bush je tako smesen. Sej ne vem kir od njiju bo prej mrtev.
targetmm@email.si
12. 09. 2006 08.24
Osamo bo iskal enako kot iraško orožje za množično ubijanje. Res je k...... Škoda besed.
theykilledKenny
12. 09. 2006 08.18
Osama,našli te bomo - kera izjava! lol Takšne nesmisle lahko pričakuješ samo od jenkija
albertinum@excite.com
12. 09. 2006 08.06
Naj že kdo najde Busha!