Tujina

Bush vabi na Guantanamo

Hamburg, 20. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik je kritike taborišča na Guantanamu povabil, naj se na lastne oči prepričajo o ravnanju s tamkajšnjimi priporniki.

George Bush: Gospod predsednik, povratno vozovnico za Guantanamo, prosim!
George Bush: Gospod predsednik, povratno vozovnico za Guantanamo, prosim! FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je novinarjem nedavno dejal, "naj si kupijo letalsko karto" in si taborišče na Guantanamu ogledajo na lastne oči. Tako naj bi se prepričali, da je s tamkajšnjimi priporniki vse v najlepšem redu. Nek nemški novinar se je odločil, da bo Busha prijel za besedo.

Ameriški dopisnik nemškega časopisa Bremer Nachrichten Peter W. Schroeder je tako zavil v bližnjo potovalno agencijo in tamkajšnje uslužbence s svojim naročilom spravil v smeh, ko si je želel kupiti povratno letalsko vozovnico za Guantanamo. Razložili so mu, da bo z letalom lahko poletel le do Floride, od tam naprej pa bo "moral plavati".

Zapor v Guantanamu: Bush je z retorično puhlico novinarje povabil, naj obiščejo taborišče (Foto: Reuters)
Zapor v Guantanamu: Bush je z retorično puhlico novinarje povabil, naj obiščejo taborišče (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Novinar pa ni obupal in je poklical ameriško obrambno ministrstvo: "Rad bi letalsko vozovnico za Guantanamo. Ali lahko plačam s svojo kreditno kartico"? Uslužbenec Pentagona mu je odgovoril, da obrambno ministrstvo "ni potovalna agencije za novinarje". Ko se je dopisnik skliceval na Bushevo povabilo, mu je tiskovni predstavnik Pentagona odvrnil, naj si letalsko vozovnico priskrbi kar pri ameriškem predsedniku.

Reporter Schroeder se je zdaj trdno odločil, da bo Busha ob naslednji priložnosti prosil za dodatno pojasnilo glede njegove ponudbe novinarjem.