Tujina

Bush: Svoboda je mogoča

Tel Aviv, 09. 01. 2008 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Ameriški predsednik je ob začetku obiska na Bližnjem vzhodu dejal, da vidi novo priložnost za mir.

Bush se je najprej srečal z Olmertom
Bush se je najprej srečal z Olmertom FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George W. Bush je na obisku na nemirnem Bližnjem vzhodu, kjer se je najprej sestal z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom in predsednikom Šimonom Peresom.

Bush je med obiskom dejal, da vidi novo priložnost za mir in da so tako Izraelci in Palestinci pripravljeni na pogajanja. “Vidim novo priložnost za mir v Sveti deželi in za svobodo v tem delu sveta,“ je dejal Bush. Ameriški predsednik v Izraelu začenja osemdnevno turnejo po Bližnjem vzhodu in arabskih državah. Na turneji naj bi iskal podporo za nadaljevanje izraelsko-palestinskega mirovnega procesa, pa tudi utrjevanje ameriško-arabske fronte proti Iranu.

Ameriški predsednik je med svojim obiskom pozval Izrael, naj izraelska naselja na Zahodnem bregu porušijo, s čimer se je izraelski premier Olmert sicer strinjal, a ni podal datuma, do katerega naj bi to storili.

Bushev obisk spremljajo protesti Palestincev.
Bushev obisk spremljajo protesti Palestincev. FOTO: Reuters

Izraelski predsednik Šimon Peres je ob prihodu Busha poudaril, da bo letošnje leto "trenutek resnice" za mir na Bližnjem vzhodu in gosta pozval, naj "pomaga ustaviti norost" Irana ter gibanj Hezbolah in Hamas. Izraelski premier Ehud Olmert pa je ameriškega predsednika označil za "najtesnejšega zaveznika v boju proti terorizmu" in podporo v prizadevanjih za mir in stabilnost v regiji.

Strogi varnostni ukrepi

Nekaj ur pred prihodom ameriškega predsednika so palestinski skrajneži z raketami obstreljevali izraelsko ozemlje. Skrajna islamska organizacija Islamski džihad je sporočila, da je bilo obstreljevanje odziv na Bushev obisk. Na ulicah palestinskih mest pa so se zbrali tudi številni protestniki, ki nasprotujejo Bushevemu obisku. Na ulicah zažigajo izraelske in ameriške zastave ter vzklikajo gesla proti ameriškemu predsedniku. Izraelske in palestinske oblasti so sicer ob obisku uvedle izredno stroge varnostne ukrepe.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
10. 01. 2008 07.15
Tako je speedfig...Palestince so dobesedno izgnali iz njihovega ozemlja, nad njimi izvajali genocid. Zdaj pa se kao cudijo ces kaj pa tile Palestinci zdaj hocejo...Arabci pa drzijo skupaj. Recimo, v Dubaj ne mores vstopiti, ce imas v potnem listu izraelski vizum...
super_man
10. 01. 2008 06.56
haha, tisk... strinjaš se z vsemi komentarji, tudi če se med seboj izključujejo? smešn si
speedfightpg@hotmail.com
09. 01. 2008 22.43
giovanne, izrael pred 2. svetovno vojno ni obstajal, in zaradi genocida nad zidov so se velesile odlocile da bojo dale eno zemljo njim, to je takrat bilo ko smo trst zgubil. In oni so jim dali zemljo katera je bila v lasti palestincev in zato se oni kregajo. Oni nimajo nic proti drugih drzav vendar tista drzava je na njihovem ozemlju.
tisk
09. 01. 2008 22.20
se strinjam z vsemi dosedanjimi komentarji.
agent47@mail386.com
09. 01. 2008 22.04
Tam itak ne bo nikoli mir. Sej je skoz ista zgoba.
jackoo
09. 01. 2008 21.20
Dokler ne bodo arabci priznali pravico vsakega naroda do svoje države, na Bližnjem vzhodu ne bo miru.
brojhec@gmail.com
09. 01. 2008 14.41
Se strinjam s tabo ''soul'' . LP
soul@hitri.com
09. 01. 2008 13.31
dokler Palestinci ne bodo mel svoje drzave , dokler bodo v regiji ameriske baze , nafta in zidi , tam dol ne bo miru