Tujina

Bush si je ogledal razdejanje

Miami, 15. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik si je ogledal razdejanje, ki ga je za sabo pustil hurikan Charley, ki je v noči na soboto pustošil po Floridi.

Prizadeta območja, na katerih je škode za skoraj 18 milijard dolarjev, je obiskal tudi ameriški predsednik Bush
Prizadeta območja, na katerih je škode za skoraj 18 milijard dolarjev, je obiskal tudi ameriški predsednik Bush FOTO: Reuters

V hurikanu Charley je življenje izgubilo najmanj 16 ljudi, na tisoče jih je ostalo brez strehe nad glavo. Po prvih ocenah lokalnih oblasti je neurje povzročilo okoli 20 milijard dolarjev škode.

Med preletom s helikopterjem nad uničenimi domovi, potrganimi električnimi kabli in izruvanimi drevesi je ameriškega predsednika spremljal brat, guverner Floride Jeb Bush. Po navedbah tiskovnega predstavnika Bele hiše Scotta McClellana je predsednik "veliko spraševal o različnih območjih, ki so bila prizadeta, in poskušal zagotoviti, da se bo zvezna vlada ustrezno odzvala".

Charley dosegel celo 240 kilometrov na uro

Posledice nemirnega hurikana (foto: Reuters)
Posledice nemirnega hurikana (foto: Reuters) FOTO: Reuters

V skoraj osmih urah pustošenja hurikana Charley po Floridi je bilo 1,3 milijona gospodinjstev in podjetij več ur brez elektrike. Obalne predele je zalila voda, saj so na obalo pribesneli do pet metrov visoki valovi, ki so dosegli hitrost tudi 240 kilometrov na uro. Največ škode je orkan povzročil v okrožju Charlotte severno od mesta Fort Myers.

ZDA bodo morale kar globoko poseči v svoj proračun, če bodo želele čim prej odstraniti posledice orkana (Foto: Reuters)
ZDA bodo morale kar globoko poseči v svoj proračun, če bodo želele čim prej odstraniti posledice orkana (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Še pred prihodom hurikana so oblasti k evakuaciji pozvale več kot dva milijona prebivalcev. Charley je v petek nepričakovano spremenil smer gibanja in namesto na obalno območje severno od Tampe prihrumel nad mesto Fort Myers, kakih 100 kilometrov južneje od predvidene smeri. Nato se je pomikal prek turističnega središča Orlando proti Južni Karolini in naprej proti Severni Karolini, vendar je njegova moč znatno upadla.

SORODNI ČLANKI