Tujina

Bush: Razorožitev ali napad!

New Hampshire, 06. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik George Bush je v govoru v zvezni državi New Hampshire poudaril, da se vojni proti Iraku "morda ne bo mogoče izogniti". Iraški zunanji minister pa je obiskal več zalivskih držav, ki imajo tesne vojaške vezi z ZDA, da bi pridobil njihovo podporo.

Bush je dejal, da je napad na Irak neizogiben, če bo Sadam Husein zavrnil zahteve po razorožitvi. Številni evropski in arabski voditelji pa še vedno izražajo svoje nestrinjanje z ZDA.

Bush se je v govoru obrnil kar neposredno na Sadama Huseina (Foto: Reuters)
Bush se je v govoru obrnil kar neposredno na Sadama Huseina (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Bush: Pogajanj ne bo!

Režim v Bagdadu je Bush označil za resno grožnjo Američanom, iraškega predsednika pa za krutega in nevarnega človeka, ki ves svet že 11 let zavaja glede orožja za množično uničevanje. Bush je govoru v vzhodni ameriški zvezni državi New Hampshire še poudaril, da je iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu potrebno preprečiti, da bi z orožjem za množično uničevanje povzročil "množično in nenadno grozo".

Irak obenem postaja vse večja grožnja za Američane, zato pogajanj ne bo, saj se Irak in ZDA "nimajo o čem pogovarjati. "Ne želimo, da imajo Iračani orožje za množično uničevanje", je še poudaril Bush, ko je želel pojasniti, zakaj morajo biti Američani pripravljeni na vojno.

Nujnost nove resolucije

Vodja inšpektorjev Hans Blix se je postavil na stran ZDA in bo čakal na novo resolucijo
Vodja inšpektorjev Hans Blix se je postavil na stran ZDA in bo čakal na novo resolucijo FOTO: Reuters

ZDA ne želijo, da se inšpektorji za nadzor nad orožjem vrnejo v Irak, dokler Združeni narodi ne sprejmejo nove, ostrejše, resolucije o Iraku, ki bi nadzornikom podelila pravico neomejenega dostopa do vseh območij in poslopij, ki bi jih želeli pregledati. Obenem pa bi Washingtonu podeljevala tudi pravico do napada če in ko, bi ocenili, da je Irak prekršil inšpekcijski režim.

Rusija, Francija in Kitajska medtem še vedno ne želijo privoliti v ameriške zahteve po novi resoluciji ZN. "Ni resnih ovir za to, da ne bi inšpektorji takoj odšli v Irak", je poudaril ruski zunanji minister Igor Ivanov. "Zato ni potrebna nova resolucija ZN". Ameriškim zahtevam nasprotujejo tudi muslimanske države, med njimi Malezija. Kot je na otvoritvi letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma vzhodne Azije poudaril podpredsednik malezijske vlade Abdulah Ahmad Badavi namreč "ena država ne more zahtevati, da druga država spremeni svojo vlado".

Irak lobira pri ameriških zaveznikih

Iraški zunanji minister Sabri je po dveh dneh v Bahrainu, kjer se nahaja pomorska baza ameriške 5. flote, odpotoval v Oman. Tudi Oman je vojaško tesno povezan z Veliko Britanijo in ZDA. V Bahrainu je Sabri pozval k solidarnosti z Irakom ter poudaril, da je varnost in prihodnost regija močno ogrožena. V Oman pa je iraški zunanji minister odnesel Huseinovo sporočilo za omanskega sultana Kabusa. Zalivske in druge arabske države so sicer že pred tem večinoma dejale, da bodo vojaški napad na Irak podprle samo v primeru, da ga podrejo Združeni narodi.

Izrael namešča nov protiraketni sistem

Izrael je začel nameščati nov protiraketni obrambni sistem, da bi zaščitil svoje ozemlje pred morebitnim napadom Iraka z balističnimi raketami vrste Scud, v današnji izdaji piše New York Times. Sistem naj bi postal operativen v dveh letih, s tem pa naj bi Izrael postal prva država s tovrstnim obrambnim sistemom, ki bo pokril celotno državno ozemlje.

Novi izraelski protiraketni sistem se imenuje Strela, z njim pa naj bi se Izrael izognil težavam s protiraketnim sistemom Patriot, ki se je v Zalivski vojni leta 1991 pokazal za relativno slabo učinkovitega in dragega. Projekt nameščanja novega protiraketnega sistema naj bi Izrael sicer stal okoli dve milijardi dolarjev, po poročanju New York Timesa pa naj bi pri financiranju deloma pomagale tudi ZDA.