Tujina

Bush prvič s papežem

Rim, 09. 06. 2007 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

Ameriški predsednik George Bush je obiskal Rim, kjer se je prvič srečal s papežem Benediktom XVI.

Bush: Napočil je čas za rešitev statusa Kosova:

Ameriški predsednik George Bush je zavrnil nadaljnje zavlačevanje pogovorov o prihodnjem statusu Kosova. Prišel je čas, da se uresniči mednarodni načrt o nadzorovani neodvisnosti Kosova, je dejal.

Ameriški predsednik George Bush, ki se mudi na obisku v italijanski prestolnici, je doživel neprijeten dogodek. Med drugim se je ustavil na ameriškem veleposlaništvu, kamor naj bi ga pripeljali v dolgi predsedniški limuzini. To pa se je izkazalo za slabo idejo, saj je avto obstal na ozkih rimskih uličicah in ni mogel ne naprej ne nazaj. Bush je moral tako zadnje metre prehoditi peš.

S papežem o pomoči Afriki in boju proti aidsu

Bush se bo s papežem med drugim pogovarjal o Iraku ter o etičnih in socialnih vprašanjih, ki pestijo svet
Bush se bo s papežem med drugim pogovarjal o Iraku ter o etičnih in socialnih vprašanjih, ki pestijo svet FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush se je v Vatikanu prvič srečal s papežem Benediktom XVI., ki ga je sprejel na sproščenem sestanku v svoji zasebni knjižnici. Pred fotografi se je papež pri Bushu pozanimal o uspehu vrha skupine najrazvitejših držav G-8 v Nemčiji, sogovornika pa sta omenila tudi mednarodno pomoč Afriki.

Do Bushevega obiska v Italiji prihaja ravno v času, ko v Milanu poteka sojenje 26 agentom ameriške obveščevalne agencije Cia, ki naj bi leta 2003 v Milanu ugrabili egiptovskega imama Osamo Mustafo Hasana, znanega tudi pod imenom Abu Omar. Na poslabšanje odnosov med državama pa je vplivalo tudi sojenje ameriškemu vojaku, obtoženemu umora italijanskega agenta Nicole Caliparija marca 2005 v Bagdadu, pa tudi umik italijanskih vojakov iz Iraka in nepripravljenost Italije, da bi v Afganistan poslala dodatne vojake.

Bush je Benediktu XVI. povedal, da ima pripravljeno močno pobudo za boj proti virusu HIV in aidsu, ter obljubil, da si bo prizadeval v ta namen od ameriškega kongresa izprositi podvojitev višine ameriške pomoči Afriki. Ta naj bi tako v prihodnjih petih letih znašala 30 milijard dolarjev.

Polurno srečanje obeh voditeljev je sicer potekalo za zaprtimi vrati, vendar je vatikanski državni sekretar Tarcisio Bertone pred sestankom napovedal, da bo papež Bushu med drugim spregovoril o usodi kristjanov v Iraku.

Po sestanku sta si papež in ameriški predsednik izmenjala darila, nato pa se je Bush sestal še z Bertonejem.

Nadškof James Harvey je sprejel Busha s soprogo
Nadškof James Harvey je sprejel Busha s soprogo FOTO: Reuters

Bush z Napolitanom in Prodijem

Busha, ki je ponoči po obisku na Poljskem prispel v Italijo, je v svoji rezidenci v Rimu sprejel tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Ob kosilu pa se je ameriški predsednik srečal z italijanskim premierjem Romanom Prodijem, čigar vlada je v Italiji na trhlih nogah. Na novinarski konferenci sta zatrdila, da se državi glede glavnih vprašanj mednarodne politike dobro razumeta. "Prepričan sem, da bomo skupaj naredili še velike korake naprej," je dejal Prodi in dodal, da med državama ni nobenega "resnega dvostranskega problema".

Bush pa med obiskom ni zanemaril svojega prijatelja, nekdanjega premierja in vodje opozicije Silvia Berlusconija, s katerih se je zvečer sestal na neformalnem pogovoru.

Ameriški in italijanski predsednik, George Bush in Giorgio Napolitano
Ameriški in italijanski predsednik, George Bush in Giorgio Napolitano FOTO: Reuters

V mestu vlada obsedeno stanje

Italijanske varnostne sile so se na obisk dobro pripravile. Ob obali so v času obiska prepovedali pomorski promet, lovska letala varujejo zračni prostor nad mestom, ki je prav tako zaprt za zračni promet, zaprli so šole, podzemno železnico, gostišča in trgovine. Odpeljali so vse smetnjake ter zavarili vse jaške na ulicah in trgih, kjer se bo gibal ameriški predsednik. Okoli 10.000 policistov je ob podpori vojske mesto spremenilo v dobro varovano trdnjavo, ki naj bi varno sprejela visokega gosta.

Zaradi strahu pred izgredi se je Bush s soprogo v Vatikan pripeljal po stranskih ulicah, tako da so ga pristaši pričakovali zaman. Odpovedali pa so tudi njun obisk Trastevera, stare četrti v središču mesta, ki slovi po ozkih uličicah in kjer bi predsednikov konvoj težko varovali.

Dva protestna shoda

Ob obisku visokega gosta se je večno mesto spremenilo v dobro varovano trdnjavo
Ob obisku visokega gosta se je večno mesto spremenilo v dobro varovano trdnjavo FOTO: Reuters
Bush je največji svetovni terorist. Sramota je, da ga je vlada, ki so jo izvolili pacifisti, povabila v Italijo. Protestnik

Med obiskom ameriškega predsednika, ki prihaja na pogovore o izboljšanje italijansko-ameriških odnosov, so v Rimu pripravili dva večja protesta. Komunisti in Zeleni so se zbrali na shodu na Piazzi del Popolo, bolj radikalni aktivisti pa so odšli na protestni pohod po mestu. Protesti proti Bushu bodo sicer potekali tudi v drugih italijanskih mestih. V Benetkah in Padovi so protestniki že razvili panoje "From Rostock to Rome - Bush go home" (Od Rostoka do Rima - Bush pojdi domov). Čeprav so obljubljali, da izgredov ne bo, se je skupina demonstrantov spopadla s policijo.

Italijani Bushu zamerijo tako vojno v Iraku kot prizadevanje za širitev ameriške vojaške baze v Aviano.

Protesti ob Bushevem obisku v Rimu
Protesti ob Bushevem obisku v Rimu FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

friderik1st
09. 06. 2007 18.16
Veljo! Preberi tocno , za aids bo predvidenih baje 5 miljard letno , za Irak in.. pa ze sedaj cca 200!!
hot-shot69
09. 06. 2007 13.46
veljo, trda prede za stolček? Če jest prov vem je to njegov zadnji mandat, lahko pa da hoče s tem Republikancem pomagat.
veljo@email.si
09. 06. 2007 13.25
zdaj pa humanitarnost pa boji proti aidsu??'prej je pa vojne delal al kaj?zakaj kaj takšna preobrazba?mogoče ker mu trda prede za stolček?bedak!!!!
pkorosec
09. 06. 2007 11.55
10 tisoc vojakov in policistov za enega samega cloveka. Kje so še ostali delavci, ki morajo opravljati nadure za kaprice enega cloveka. Kolk denarja je za to zapravljenega?
Mr Mojo Risin
09. 06. 2007 11.53
Svojo humanitarno naravnanost bo Bush poudaril.... izjava tedna