Tujina

Bush proti istospolnim porokam

Washington, 24. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški predsednik George Bush je podprl amandma k ustavi, ki bi prepovedal istopolne poroke in v govoru prvič odkrito napadel demokrate.

George W. Bush cilja na trdno konzervativno jedro republikanske stranke (Foto: Reuters)
George W. Bush cilja na trdno konzervativno jedro republikanske stranke (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Bush se je prav tako zavzel, da bi bilo potrebno v ustavi zakonsko zvezo opredeliti kot zvezo med moškim in žensko. Bush je še pozval kongres, naj sprejme ustrezna ustavna dopolnila in jih pošlje v ratifikacijo zveznim državam.

Čeprav ameriška javnost močno nasprotuje zakonskim zvezam med homoseksualci, pa so zadnje raziskave javnega mnenja pokazale na razdeljenost v javnosti glede vprašanja o ustavnih spremembah, s katerimi bi prepovedali istospolne zakonske zveze.

Poroke med pripadniki istega spola bodo tako očitno ena od ključnih tem letošnje predvolilne kampanije za mesto predsednika ZDA. Bushevo javno naznanilo, da si bo prizadeval za sprejem omenjenega amandmaja, je tako predvolilna poteza, s katero želi predsednik mobilizirati konzervativno volilno telo.

Pot do ustavnega amandmaja bo sicer dolga in težka, saj ga mora podpreti dvotretjinska večina v senatu in predstavniškem domu, potem pa ga bo potrebno še ratificirati v treh četrtinah zveznih držav ZDA. Besedilo amandmaja pravi, da je zakonska zveza lahko le med moškim in žensko, in da ZDA ne priznavajo drugačnih zakonskih zvez, sklenjenih v drugih državah.

Bush začel predsedniško kampanjo

Ameriški predsednik je sicer pred guvernerji zveznih držav v Beli hiši podal prvi neposredni odgovor na obtožbe demokratskih predsedniških kandidatov.

Bush se je v ponedeljek pošalil, da je Cheneyju tudi letos naročil naj mu poišče podpredsednika, in dejal, da je Cheney spet našel sam sebe. "Boljših ljudi ni. Izredno sem zadovoljen, da mi Cheney stoji ob strani," je dejal Bush in razpršil dvome o tem, ali Cheney še naprej ostaja v igri.

Bush je napadel demokratske kandidate in jih označil za "zanimivo skupino z različnimi stališči". "Podpirajo sporazum o prosti trgovini severne Amerike (NAFTA) in mu nasprotujejo, podpirajo vojno v Iraku in ji nasprotujejo, podpirajo višje in nižje davke, podpirajo patriotski zakon in mu nasprotujejo. In to vse velja le za določenega senatorja iz Massachusettsa," je dejal Bush.

S tem je namigoval na vodilnega demokratskega kandidata Johna Kerryja, ki ga obtožujejo, da nima jasnih stališč oziroma si pogosto premisli. Iz Kerryjevega urada so odgovorili, da to ni res, saj tudi Kerry nasprotuje nižjim davkom za bogate, podpira sporazum NAFTA, je glasoval za vojno, vendar se ne strinja z načinom vodenja in tako naprej.

Dick Cheney ostaja ob Bushevi strani
Dick Cheney ostaja ob Bushevi strani FOTO: Reuters

Bush je z govorom vstopil v boj za Belo hišo, ni pa presenetil in povedal nič novega, saj je potrdil, da bo svojo predsedniško kampanjo vodil s stališča nacionalne varnosti in nizkih davkov. Podobno kot v govoru o položaju v državi v začetku leta je ponovil, da bodo imeli volivci novembra jasno izbiro med demokrati, ki hočejo zvišati davke in onemogočiti gospodarsko rast ter oslabiti ameriško varnost, ter med njim, ki bo ohranil nizke davke in še naprej preganjal teroriste. Dejal je tudi, da se zaveda, da bo letošnje leto leto ostrih komolcev in hitrih jezikov. Obljubil je, da bo preganjal sovražnike in pospeševal gospodarsko rast.