Tujina

Bush: Preprečite 3. svetovno vojno

Washington, 18. 10. 2007 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

George Bush je svetovne voditelje opozoril, da se tretji svetovni vojni lahko izognejo, če preprečijo Iranu pridobitev jedrskega orožja.

Ahmadinedžad je navedbe ameriškega predsednka zanikal
Ahmadinedžad je navedbe ameriškega predsednka zanikal FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v sredo svetovne voditelje posvaril, da morajo preprečiti, da bi Iran pridobil jedrsko orožje, "če se želijo izogniti tretji svetovni vojni". Iran se je na Busheve besede že odzval in kot danes poročajo tamkajšnji mediji, ta svarila označil za psihološko vojno.

"V Iranu imamo voditelja, ki je napovedal, da namerava uničiti Izrael. Zato sem ljudem povedal, da morajo, če se želijo izogniti tretji svetovni vojni, preprečiti, da Iran pridobi potrebno znanje za izdelavo jedrskega orožja," je dejal Bush, potem ko je Rusija izrekla nasprotovanje vojaškemu posredovanju proti Teheranu zaradi njegovega domnevnega jedrskega programa.

Busheva izjava je nastala tudi nekaj ur potem, ko naj bi ruski predsednik Vladimir Putin po srečanju z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom v Teheranu predstavil nov predlog za rešitev jedrske krize. Podrobnosti tega predloga še niso znane.

Jedrsko orožje je povod za 3.svetovno vojno, opozarja Bush
Jedrsko orožje je povod za 3.svetovno vojno, opozarja Bush FOTO: Reuters

Vodja iranskega sveta za narodno varnost Rahman Fazil je v odzivu na besede ameriškega predsednika dejal, da Busheve izjave "odražajo jezo ZDA nad uspehi Irana v mednarodni skupnosti in niso nič drugega kot psihološka vojna proti Iranu."

Fazil je ob tem dodal, da je iranski jedrski program priznala Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in tudi pet članic Varnostnega sveta Združenih narodov ter Nemčija so podprle dogovor med Iranom in IAEA kot osnovo za rešitev vprašanja iranskega jedrskega vprašanja. Po njegovih besedah je dodaten razlog za ameriško jezo tudi obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Teheranu, ker naj bi obisk okrnil položaj ZDA na Bližnjem vzhodu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toxicox
20. 10. 2007 15.46
lol usa in eu bosta sesula ves ostal svet
Mawsyy
20. 10. 2007 15.10
+1
Jaz bi temu Ahmadinedzadu prav nc ne zamerla, ce bi svoje domnevno jedrsko orozje sprobal na kakem oddaljenem planetu v kaki kapsuli kjer bi bil zaprt tud Bush. Bi naredu vsem velikansko uslugo. Se dobro, da ne bo ta tupović se dolgo casa predsednik....
DarthRevan
20. 10. 2007 12.55
+1
Mene dejansko bolj kot Bush in Iran skrbi Turčija proti Iraku, pa Pakistan.
Kogashisa
20. 10. 2007 12.51
+1
k... pa ta bush. on ma sam jedrsko orožje pa drugim govori da ga ne smejo met. p... glupa. nej on najprej doma kej pošlihta pol nej gre pa okol strat. debil en.
mogvaj
19. 10. 2007 20.02
+1
Pogoj za ustavitev 3.svetovne vojne je odstranitev buša in morilske politike amerike ter osamitev neumnih američanov ki podpirajo morilski pohod po celem svetu.
majanovak@yahoo.com
19. 10. 2007 16.14
Nehajte kritizirat Busha, ker boste kmalu na seznamu za Guantanamo, lol.
cebelca25@hotmail.com
19. 10. 2007 10.11
mislim, da bi bilo fajn če bi si pogledal dokumentarec zeitgeist
Tonček Balonček
19. 10. 2007 09.53
Točno tako kot Hitelr! Pustite nam, da okupiramo še irak ter še par držav, sicer boste imeli pa 3. svetovno vojno, sami ste si krivi, ker se z vami ne da nič zmenit. Tako je Hitelr napadel Poljsko, Češko itd., ko je napadel pa še Annglijop in Rusijo, so ga imeli pa dosti, bilo pa je prepozno! Rupel ga bo takoj podprl, Busha namreč, saj res nočemo 3. svetovne vojne.
cut_lee46@hotmail.com
18. 10. 2007 19.27
....hvala za podatek(te ba)....men se zdi da je bush isti kot hitler, ker hoče zavladati svetu in vsem ukazovati...
mac4_m
18. 10. 2007 19.26
3 vojni bi se dalo lažje ognit, če bi obe vodilni ameriški stranki izgubili oblast. V Sudanu, koljejo iztrabljajo stotisoče ljudi kar brez jedrskega orožja pa noben ne mrdne. Če bi bil hinavec bi rekel, pustite, da jo vržejo in ne reagirajte tako kot vas ne briga za Sudan. In potem vojne ne bo. Pa hitro bo končano, brez dolgoletnega mučenja, pa še nobenih problemov ne bo več potem. Ker Izrael je bil tja nameščen in naj res ne bi bil tam. Pa da ne bo kdo skočil, NE MISLIM TEGA RESNO, samo hinavcem je treba pokazat kako zgleda to kar počno s Sudanom..
avava
18. 10. 2007 19.25
nakateri ne vedo in rečejo bolje ta kot ona država samo so pa pozabili da se druga država nima kaj vmešavati in se noče katera islamska država se vmešava nobena dočim poglej ostale kot so amerika francija VB in ostale se povsod mešajo kot da imajo pri sebi vse poštimano ampak vse nasprotno od tega pa zanima me zakaj to opico busha kdo ne pospravi ko so pa vse svoje predhodnike ki so bili nekateri vredu nekateri ne pospravili -atentati samo bush starejši in mlajši pa ne njiju pa nihče zanimivo res zanimivo tudi če bi ga pospravili bi krivili sadama opa pardon sadam je mrtev kerga potlej aja saj res bin ladena ha ha ha !!!!!! saj je za vse on kriv!!!!!!!!!!!!!! kam gre tale svet zagotovo v 3 SV. VOJNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
LLLoLLLL
18. 10. 2007 19.09
cut_lee, zadosti, do novembra 2008... Ne vem, če se lahko tudi po tem kaj res spremeni v njihovi zunanji politiki, korporacije imajo vso oblast, njihovi interesi so božja volja za nas vse...
LLLoLLLL
18. 10. 2007 19.00
Romantik, ja taka vprašanja si že lahko postavljamo, pa je samo par let od zadnje vojne.. Verjetno nas nobeden niti ne bi prosil za podporo, pa bi se šli spet kar med sabo streljat. Levi proti desnim ali kaj se bo že našlo...
cut_lee46@hotmail.com
18. 10. 2007 18.59
...a kdo ve kolk časa ma bush še do izteka kandidature?
LLLoLLLL
18. 10. 2007 18.56
Zgleda, da je sta Rusija in Kitajska obljubili, da ne bosta dovolili posega v Iranu.. Tu je glavna norost - ti veliki trije se šopirijo kot kaki mesarji v gostilni in to totalno neodgovorno!! Svar, kaj brbljaš bedarije, spet si dokazal, da ne veš popolnoma nič o tistih, po katerih pljuvaš. Šiitskih muslimanov je samo 10% (to je Iran, Pakistan, Afganistan) in še ti so popolnoma neorganizirani in v večini ne marajo slišati za vojno. Ne skrbi me, da bi Iran koga napadel, Izrael pa je res že tako živa vojna provokacija. Ubogi ljudje, ki živijo tam v teh zblaznelih časih.
vargus
18. 10. 2007 18.56
Sam bom šel po poti švice in se distanciral od vsega. Naj se politiki in fanatiki dogovorijo med sabo in pustijo nas ostale pri miru.
cut_lee46@hotmail.com
18. 10. 2007 18.33
...nimam besed na tako obnašanje busha. nj bo v iranu vojna ne pa 3.svetovna. to je čist brez pomena! LP
ninja.subversion
18. 10. 2007 16.44
@Gen.T ves tile strici v washingtonu in drugje vidijo prenaseljenost hud problem sveta, ce ne redcijo bolezni ali katastrofe, pa vojna
Strelja?ko
18. 10. 2007 16.23
Bush je navadn paranoik, vidim. Tudi izziva, provocira, kitizira, arabce, pa še Evropo, Rusijo... Ma kaj misli da bi rad bil dobri Cesar ceumu svetu al kaj. Malo morgen Bush...ou. Imperiji in imperatorji pridejo in grejo, kot vlade... A III Svetovna da bo ?!?! Njet je ne bo, je Putin tle. Interesi narodov so različni...
DarthRevan
18. 10. 2007 16.13
Romantik75, če je Ameriki tako zelo v interesu razvita in močna Evropa, zakaj za vraga nam forsira Turčijo v EU in zakaj za vraga bi bila pripravljena enostransko podpreti samostojno Kosovo, ki bi vodilo v novo klavnico na Balkanu?