Tujina

Bush poziva Izrael k zadržanosti

Jeruzalem/Washington, 09. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelska vojska je minulo noč v begunskem taborišču Rafa ubila dva najstnika. Ameriški predsednik Bush pa je Izrael pozval k zadržanosti v nadaljnjih akcijah. Izrael je medtem palestinskim oblastem nakazal 14 milijonov ameriških dolarjev v sklad, ki ga je zamrznil novembra 2000.

Ameriški predsednik poziva izraelsko vojsko, da preneha z akcijami
Ameriški predsednik poziva izraelsko vojsko, da preneha z akcijami FOTO: Reuters

Mednarodna javnost je obsodila včerajšnji izraelski napad na jugu Gaze.

Ameriški predsednik George Bush pa je "globoko zaskrbljen" glede poročila, da je bilo v izraelski vojaški akciji ubitih oziroma ranjenih več civilistov, so sporočili iz Bele hiše. Ameriška administracija sicer podpira pravico Izraela do samoobrambe, vendar mora Izrael pri tem prizanesti civilistom, je še dejal tiskovni predstavnik Bele hiše in dodal, da "predsednik od Izraela zahteva, da tveganja za civilno prebivalstvo na območjih, kjer deluje vojska, kar najbolj zmanjša". K zadržanosti je Izrael pozval tudi ameriški državni sekretar Colin Powell. Kot je dejal, izraelske akcije ne pomagajo mirovnim prizadevanjem ZDA.

Izraelci nadaljujejo z akcijami

Izraelski vojak zadržuje Izraelko, ki hoče napasti Palestince v Hebronu
Izraelski vojak zadržuje Izraelko, ki hoče napasti Palestince v Hebronu FOTO: Reuters

Izraelska vojska je minulo noč v begunskem taborišču Rafa po palestinskih navedbah ubila dva najstnika, 20 ljudi pa je bilo ranjenih, od tega deset huje. Izraelska vojska je sinoči znova vkorakala tudi v Hebron na Zahodnem bregu in v mestu vpeljala policijsko uro. Po izraelskih navedbah naj bi se vojska za "vrnitev v Hebron" odločila, ker naj bi domnevni islamski skrajneži iz tega mesta obstreljevali bližnjo judovsko naselbino.

Izrael izpolnil del obveznosti

Izraelske oblasti so s tem izpolnile del obveznosti iz sporazuma, ki ga je avgusta s predstavniki palestinskih oblasti podpisal izraelski zunanji minister Šimon Peres. Julija je Izrael palestinskim oblastem nakazal prvi obrok v višini 15 milijonov dolarjev od skupno 600 milijonov dolarjev, kolikor bi morali Palestinci od države prejeti v času, ko je bil sklad zamrznjen.

Izrael Palestincem v poseben sklad nakazuje denar od davka na dodano vrednost in carine od blaga, ki ga palestinske oblasti uvozijo prek izraelskega ozemlja. Kot so pojasnile izraelske oblasti, so sklad zamrznile zaradi palestinskega nasilja in zato, da Palestinci s tem denarjem ne bi podpirali terorizma.

SORODNI ČLANKI