Tujina

Bush pooblaščen za vojno

New York/Washington, 16. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik George Bush je podpisal resolucijo kongresa, ki mu daje pooblastila za uporabo vojaške sile v Iraku. Resolucijo je pretekli teden po dolgotrajni razpravi z veliko večino sprejel kongres.

Bush je poudaril, da mu resolucija sedaj omogoča, da lahko v sporu z Irakom odredi vojaški napad. Doslej tega še ni storil, je dejal in ob tem izrazil upanje, da to tudi ne bo potrebno. Ob tem je še poudaril, da mora iraški diktator Sadam Husein izpolniti pogoje ZN in celega sveta. K temu spada popolno razkritje njegovih zalog orožja, inšpektorji za nadzor orožja ZN pa morajo imeti v Iraku neomejen dostop do vseh objektov, je še zahteval Bush. Pri tem je Evropejce opozoril, da bi imel "kaos v regiji" vpliv vse do Evrope.

OZN razpravlja o Iraku

Katero stališče glede Iraka bo prevladalo?
Katero stališče glede Iraka bo prevladalo? FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN je začel odprto razpravo o vprašanju Iraka. Na pobudo predsedujoče skupini neuvrščenih držav, Južnoafriške republike, naj bi na dvodnevni razpravi 67 držav - 15 članic VS in 52 drugih članic ZN - predstavilo svoje poglede na rešitev konflikta z režimom v Bagdadu. Generalni sekretar ZN Kofi Annan je ob odprtju razprave pozval udeležence razprave, naj iraškemu režimu "dajo še zadnjo priložnost".

Annan je članice VS še pozval, naj bodo glede vprašanja Iraka enotne, saj bosta v nasprotnem primeru trpeli avtoriteta in kredibilnost ZN. Stalne članice so glede rešitve konflikta namreč trenutno razdeljene v dva tabora. Članice morajo najti skupni imenovalec med dvema skrajnima stališčema - na eni strani Velike Britanije, ki zagovarja ameriški napadalni pristop do Iraka, na drugi pa Francije in Nemčije, ki želita inšpektorjem in Iraku dati možnost za rešitev položaja brez vojne.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je na novinarski konferenci v Beli hiši včeraj dejal, da je predsednik George Bush pripravljen še malce počakati, vendar morda le nekaj dni ali tednov, nikakor pa ne mesecev. Ameriški državni podsekretar John Bolton je medtem v Washingtonu pojasnil, da se ZDA zavzemajo za popolno odstranitev z oblasti Sadama Huseina in vseh višjih predstavnikov njegovega režima, podobno, kot so po drugi svetovni vojni opravili z nacisti v Nemčiji in podobno, kot so v Afganistanu odstranili talibanski režim.

Putin za novo resolucijo

Berlusconi ni uspel prepričati Putina
Berlusconi ni uspel prepričati Putina FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Moskvi ponovil, da je Rusija pripravljena podpreti novo resolucijo ZN, ki bi omogočila učinkovito delo inšpektorjev ZN za nadzor nad iraško oborožitvijo. "Rusija je pripravljena preučiti in, če bo potrebno, tudi izglasovati skupaj z drugimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN resolucijo, ki bi zagotovila pogoje za delo inšpektorjev ZN," je po srečanju z italijanskim premierom Silviem Berlusconijem v Kremlju še dejal Putin. Namestnik ruskega zunanjega ministra Jurij Fedotov je malo pred tem poudaril, da je ameriški predlog resolucije o Iraku, ki predvideva avtomatično uporabo sile, "nesprejemljiv".

Berlusconi, ki je podprl ameriškega predsednika Georgea Busha v njegovih načrtih glede Iraka, je v Rusijo prišel samo nekaj dni, potem ko britanskemu premieru Tonyju Blairu ni uspelo prepričati Moskve, naj se pridruži Washingtonu in Londonu, ki sta se pri reševanju vprašanja Iraka pripravljena zateči k uporabi sile.

Skoraj vsi za novo resolucijo

Afriške in arabske države so zaskrbljene, da bodo Američani pritiske razširili tudi na druge arabske države
Afriške in arabske države so zaskrbljene, da bodo Američani pritiske razširili tudi na druge arabske države FOTO: Reuters

Medtem ko sta se v začetku zapletanja iraškega vprašanja pred nekaj tedni za novo resolucijo pred odhodom inšpektorjev zavzemali le ZDA in Velika Britanija, to zdaj sprejemajo skoraj vsi, vključno z vodjo inšpektorjev ZN Hansom Blixom. Po Blixovih besedah sicer ni pravnih zadržkov za takojšnjo vrnitev inšpektorjev, kar je pograbil ruski veleposlanik Sergej Lavrov in dejal, da resolucija ni potrebna, vendar diplomatski viri ocenjujejo, da bo Rusija verjetno podprla predlog Francije o dveh resolucijah.

Pri ameriškem predlogu o eni resoluciji, ki bi hkrati odobrila uporabo sile, namreč obstaja problem glede tega, kdo je lahko tisti, ki ugotovi, da Irak ne izpolnjuje zahtev resolucije. Francoska rešitev predvideva, da se najprej potrdijo podrobnosti glede vrnitve inšpektorjev in če bi ti ugotovili, da Irak ne uboga oziroma ponovno meče polena pod noge inšpektorjem, bi se VS ponovno sestal in glasoval o uporabi sile.

Takšna rešitev je bolj všeč večini govornikov v Varnostnem svetu, posebej v državah, kjer se napadalnejših ZDA bolj bojijo. Najbolj zaskrbljene so afriške in arabske države ter tisti, ki jih je strah, da bodo Američani to, kar zdaj počnejo z Irakom, nadaljevali še pri kom.