Tujina

Bush omilil stališče do Sirije

Washington, 20. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush je izrazil zadovoljstvo nad ravnanjem Sirije, ki so jo ZDA v minulih dneh obtožile, da je strmoglavljenemu iraškemu vodstvu dala zatočišče. Sirija se, po mnenju Busha, zaveda, da bi sodelovanje z visokimi predstavniki iraških oblasti lahko imelo resne posledice.

Signali, ki jih ZDA dobivajo od Sirije, naj bi bili po Bushevih besedah pozitivni
Signali, ki jih ZDA dobivajo od Sirije, naj bi bili po Bushevih besedah pozitivni FOTO: Reuters

"Ko bomo menili, da se kateri od iraških voditeljev nahaja v Siriji, ali če bomo izvedeli, da je nekdo tam, jim bomo predali njegovo ime in od sirske vlade pričakujemo, da nam bodo to osebo predale," je dejal Bush. "Prepričan sem, da nas je sirska vlada slišala in verjamem jim, ko trdijo, da želijo sodelovati z nami," je dodal.

Demokratski senator Joseph Lieberman je sicer ocenil, da bi ZDA morale Siriji dati ultimat, naj izžene ali preda člane režima Sadama Huseina. "To so vojni zločinci in če Sirija ne bo sodelovala, menim, da moramo uporabiti vse naše talente in pogum, da odidemo tja ter sami ujamemo ali ubijemo lojaliste Sadama Huseina," je še ocenil Lieberman.

Ameriška kongresnika v Siriji

Sirijo pa sta danes v okviru priprav na obisk ameriškega državnega sekretarja Colina Powella v tej državi obiskala ameriška kongresnika, ki sta ocenila, da je sirski predsednik pripravljen na pogovore z ZDA. Ameriška kongresnika, republikanca Darella Isso in demokrata Nicka Rahala, je sprejel sirski predsednik Bašar al Asad. Po navedbah virov blizu ameriški delegaciji so med drugim govorili o vnovični vzpostavitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa in dvostranskih odnosih. "Naredila sva vse, da bi obe strani pripravila na pogovor, ki bi pripeljal do pozitivnih sprememb," je dejal Issa.

Asad je kongresnikoma zagotovil, da Sirija Iračanom, osumljenih vojnih zločinov, ne bo dala azila, temveč jih bo izgnala. Sirski predsednik deli skrbi in interese ZDA v tem delu sveta in si prizadeva za enake cilje kot ZDA - mir, območje brez jedrskega in kemičnega orožja in napredek v mirovnem procesu, sta po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pojasnila kongresnika.

Namestnik ameriškega državnega sekretarja Richard Armitage pa je Siriji zagrozil s "sankcijami", če bo še naprej podpirala libanonski Hezbolah in palestinski Islamski džihad, je poročal dnevnik Al Kalej de Šarja, ki izhaja v Združenih arabskih emiratih. "Sirija je na križišču. Veliko se je spremenilo in upam, da bo predsednik Bašar al Asad to upošteval," je dejal Armitage in spomnil, da so sirske sosede Turčija, Irak, Jordanija in Izrael ameriške "prijateljice".