Tujina

Bush obžaluje, a ostaja osredotočen

Washington, 29. 10. 2005 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Predsednik Bush obžaluje odstop in obtožnico zoper šefa kabineta podpredsednika ZDA , a poudarja, da ostaja osredotočen na svoje delo.

Libby je eden najbolj sposobnih in nadarjenih ljudi, kar jih poznam, je povedal Cheney
Libby je eden najbolj sposobnih in nadarjenih ljudi, kar jih poznam, je povedal Cheney FOTO: Reuters
Prepričan sem, da bodo ugotovili, da sem nedolžen. Lewis Libby

Šef kabineta podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, 55-letni Lewis "Scooter" Libby, je odstopil s položaja in izgubil dostop do Bele hiše, ko je velika porota posebnega tožilca Patricka Fitzgeralda izdala obtožnico v petih točkah zaradi oviranja preiskave, dajanja lažnih izjav preiskovalcem FBI in laganja pod prisego veliki poroti v preiskavi izdaje identitete tajne agentke CIA Valerie Plame Wilson.

Fitzgerald je dejal, da imajo za zdaj obtožnico le proti Libbyju, ki jim je večkrat lagal in skušal prikriti resnico. Tožilec je zavrnil komentar na vse, kar ni predmet obtožnice proti Libbyju, vendar pa nakazal, da preiskava še ni povsem zaključena, kar pomeni, da lahko obtoži še koga. Bela hiša, ki zadnje dni doživlja krepke udarce zaradi odstopa kandidatke za vrhovno sodnico Harriet Miers, več kot 2000 mrtvih vojakov v Iraku in Fitzgeraldove preiskave, si je malce le oddahnila, ker predsednikov glavni politični strateg Karl Rove v petek še ni prejel obtožnice, čeprav je tudi on govoril z novinarji o identiteti tajne agentke CIA.

Posebni tožilec Patrick Fitzgerald
Posebni tožilec Patrick Fitzgerald FOTO: Reuters


Washingtonski poznavalci ugibajo, da si je sicer povsem nepolitični tožilec s priprtimi vrati preiskave zavaroval hrbet, če bi Bela hiša morda razmišljala o sprožitvi javnomnenjske ofenzive proti njemu, ki je sicer bila v pripravi, sedaj pa je "na čakanju". Pomen preiskave in zanimanje zanjo dokazuje to, da so vse ameriške kabelske televizije neposredno prenašale Fitzgeraldovo novinarsko konferenco, čeprav sta ob istem času javno govorila podpredsednik Cheney v Georgiji in predsednik George Bush v Washingtonu.

Bush užaloščen

V našem sistemu vsak velja za nedolžnega in ima pravico do poštenega postopka, je dejal Bush
V našem sistemu vsak velja za nedolžnega in ima pravico do poštenega postopka, je dejal Bush FOTO: Reuters

Bush je kasneje sicer podal kratko izjavo in dejal, da ga je novica užalostila, ker je "Scooter" trdo delal za ameriško ljudstvo. "V našem sistemu vsak velja za nedolžnega in ima pravico do poštenega postopka," je dejal Bush, ki je v slogu vseh drugih predsednikov v podobnih težavah poudaril, da ima veliko drugega dela, med drugim ga čaka imenovanje novega kandidata ali kandidatke za vrhovno sodišče.

Dodal je še, da kljub odstopu Libbyja ostaja osredotočen na svoje delo in da bo še naprej trdo delal, da bi zaščitil ameriško ljudstvo.

Libby na poti na sodišče
Libby na poti na sodišče FOTO: Reuters

Cheney je medtem v svoji izjavi dejal, da je Libby eden najbolj sposobnih in nadarjenih ljudi, kar jih pozna. Libby ni obtožen samega dejanja, zaradi katerega je bila sprožena preiskava, namreč izdaje identitete tajnega agenta, ampak ga je pokopalo to, da je skušal prikriti resnico z laganjem. Za zdaj še vedno ni odgovora na vprašanje, zakaj je sploh lagal, saj je namerno izdajo tajnega agenta težko dokazati. Demokrati se sprašujejo, koga je ščitil, in si odgovarjajo, da Cheneyja in morda tudi Busha. Libby je v izjavi za javnost izrazil prepričanje, da bo na sodišču, kjer mu grozi do 30 let zapora in 1,25 milijona dolarjev denarne kazni, spoznan za nedolžnega.

SORODNI ČLANKI