Tujina

Bush obsoja napad

Indianapolis/London/Rijad, 13. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik Geroge Bush je napade v Rijadu v Savdski Arabiji označil za "dejanja, vredna prezira" in dodal, da so napadi spomnili, da se vojna proti terorizmu mora nadaljevati. Napade, v katerih je umrlo najmanj 29 ljudi, so obsodili tudi ostala mednarodna javnost.

Bush opozarja, da je napad dokaz, da se mora vojna proti terorizmu nadaljevati
Bush opozarja, da je napad dokaz, da se mora vojna proti terorizmu nadaljevati FOTO: Reuters

Na napad v Savdski Arabiji se je odzval tudi britanski zunanji minister Jack Straw, ki je med obiskom v mestu Soweto v Južnoafriški republiki, ostro obsodil napade in jih označil za "neutemeljena teroristična dejanja". Straw je tudi povedal, da pričakuje dodatne informacije v zvezi z napadi, pri tem pa je še dejal, da Velika Britanija in Savdska Arabija že sodelujeta pri iskanju odgovornih. London je medtem britanskim državljanom že odsvetoval potovanja v Savdsko Arabijo.

Posledice napada v Rijadu
Posledice napada v Rijadu FOTO: POP TV

Nemški zunanji minister Joschka Fischer pa je med obiskom v Tunisu v odzivu na napade izrazil pretresenost in zgroženost nad napadi, ki so "zahtevali življenja veliko nedolžnih ljudi". Fischer je izrazil tudi sožalje svojcem žrtev.

Kuvajt in Bahrajn sta prav tako obsodila napade v Savdski Arabiji in jih označila za "kriminalna dejanja". Državi sta še podprli vse varnostne ukrepe, ki jih je po napadih sprejela Savdska Arabija.

Napade sta obsodila tudi Svet za zalivsko sodelovanje (CCG), ki ga sestavljajo Katar, Oman, Savdska Arabija, Kuvajt, Združeni arabski emirati in Bahrajn, ter Liga islamskega sveta in jih označila za teroristična dejanja.