Tujina

Bush: Ne mučimo teroristov

Panama, 07. 11. 2005 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški predsednik brani zasliševalske metode, ki jih pri boju proti terorizmu uporabljajo ameriški zasliševalci.

Ameriški predsednik Bush je branil zasliševalske metode ZDA
Ameriški predsednik Bush je branil zasliševalske metode ZDA FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je ob uradnem obisku v Panami odločno branil zasliševalske metode, ki jih pri boju proti terorizmu uporabljajo ameriški zasliševalci. Lobiral pa je tudi proti sprejetju zakona o prepovedi mučenja, ki ga želi sprejeti ameriški kongres.

"Obstaja sovražnik, ki se skriva in snuje in načrtuje in želi znova škodovati Ameriki," je dejal Bush ter zatrdil, da bodo sovražniku odločno sledili, seveda v okviru zakona. "Naša država je v vojni in naša vlada je obvezana varovati ameriške državljane," je še povedal ameriški predsednik. Kot je poudaril, je vsaka dejavnost, ki jo ZDA izvajajo, v okviru zakona. "Za svojo varnost bomo naredili vse, vendar pri tem nikogar ne mučimo," je zagotovil.

Ameriški senat, v katerem imajo večino Bushevi republikanci, je navkljub nasprotovanju Bele hiše nedavno sprejel zakon o prepovedi mučenja. Ameriška administracija pod vodstvom podpredsednika Dicka Cheneyja pa si sedaj poskuša izboriti izjemo za ameriško obveščevalno agencijo CIA. Mediji so sicer nedavno razkrili, da CIA v Vzhodni Evropi in Aziji vzdržuje mrežo tajnih zaporov, v katerih so zaprti domnevni teroristi. Morebiten obstoj tajnih zaporov CIA sedaj preučuje tudi Evropska unija. »Teroriste lovimo, o njih zato zbiramo podatke. Poskušamo jim prekrižati načrte,« je dejal Bush, ki sicer ni niti potrdil niti demantiral obstoj tajnih zaporov.

SORODNI ČLANKI