Tujina

Bush navdušil Albance

Tirana, 10. 06. 2007 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
31

Ameriškega predsednika v Albaniji niso pričakali protestniki, ampak navdušena množica.

George Bush se je sestal z albanskim predsednikom Alfredom Moisiujem
George Bush se je sestal z albanskim predsednikom Alfredom Moisiujem FOTO: Reuters
V določenem trenutku, raje prej kot pozneje, moraš reči, dovolj je, Kosovo je neodvisno. George Bush

Ameriški predsednik George Bush je v Tirani zavrnil idejo "neskončnega dialoga" o prihodnjem statusu Kosova in dodal, da je čas primeren za premik v smeri neodvisnosti zaenkrat še srbske pokrajine. "Menim, da je treba ta proces premakniti naprej," je dejal prvi predsednik ZDA, ki je obiskal to deželo. "Cilj je neodvisnost in sedaj je pravi čas," je še povedal na skupni novinarski konferenci z albanskim premierjem Salijem Berisho.

Rusija se je že odzvala na Busheva zagotovila, da mora Kosovo postati samostojno raje prej kot pozneje. Kot je za Reuters povedal vir, ki je želel ostati neimenovan, Moskva svojega nasprotovanja neodvisnosti pokrajine ne bo spremenila.

Dodal je, da si bo Washington prizadeval za iskanje rešitev v okviru Združenih narodov. "Toda če bo postalo jasno, da soglasja v relativno kratkem času ne bo, bo po mojem mnenju treba izsiliti resolucijo. Se pravi, določiti skrajni rok," je še povedal Bush. Usoda pokrajine naj bi bila znana konec meseca.

Bush se je v Tirani sestal še z albanskim predsednikom Alfredom Moisiujem, pozdravila pa sta ga tudi premierja Hrvaške in Makedonije Ivo Sanader in Nikola Gruevski.

Kosovski premier Agim Ceku je pozdravil Bushevo "jasno sporočilo" prebivalcem Kosova, da bodo kmalu dosegli neodvisnost.

Veseli visokega obiska

Busha, ki v Albaniji nadaljuje evropsko turnejo, so sicer v tej balkanski državi sprejeli z velikim navdušenjem.Tako so mu podelili red zastave, ki označuje "velike zaveznike", izdali so znamko z njegovo podobo, po njem so poimenovali celo eno od glavnih ulic v prestolnici. Glavno mesto Tirana so preplavili plakati in transparenti s podobo ameriškega predsednika. Na glavnem trgu je Busha, prvega ameriškega predsednika, ki je obiskal Albanijo, pričakalo na tisoče navdušenih Albancev z ameriškimi zastavami v rokah in na klobukih. Pozdravit ga je prišlo tudi več sto Albancev s Kosova.

Albanci so nad Bushem navdušeni
Albanci so nad Bushem navdušeni FOTO: Reuters

Bush je že zapustil Albanijo in je na poti v Bolgarijo, zadnjo postajo na evropski turneji, kjer pa ga bodo v Sofiji znova pozdravile množične demonstracije.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
11. 06. 2007 17.48
Srbom je prej verjeti,kot siptarjem,muslimanom.
svastapickarodi
11. 06. 2007 03.04
sklanja se s kosovom :) zdaj bo pa vsak 3 otrok na kosovu z imenom đorđbuš :D tak ko tonibler
kriss714@amis.net
10. 06. 2007 22.49
Kosovo republjik! Se zadnji se bodo znebili srbov. ;-))))
pkorosec
10. 06. 2007 22.45
pravi svobodnjak, ti si sigurno tisti na sliki s klobukom na glavi in zastavico v roki. Se ne bi cudil, ce si v sloveniji tud mahal Clintonu in Bushu, ter prosil za avtogram. Anglezi naj potemtakem gredo ven iz Irske, Španci pa iz Baskije. Americani naj zbrišejo ven iz Portorika, Rusi pa naj pustijo Čečenom izstop iz ruske federacije. Aja, veliki znajo le majhnim narodom pametovat, pri sebi pa ne.
PraviSvobodnjak
10. 06. 2007 21.13
Cmere jere Srbi, v Sloveniji leta 1991 ni bilo nobenega vojnega zločina. Vse je lepo pokazano in razloženo, samo srbske cmere jere tega nočete sprejeti. Poraženi ste bili. Že od turških časov slavite poraze. In Kosovo je še eden.
Prvo Bore
10. 06. 2007 20.31
V naših knjigarnah dobiš samo Črne Bukve. Pri Kragujevcu si pozabil na male cigane. Zadnjič sem jih v Smederevu 15 komadov povabil na tortice. Prosil so me : Čiča,Čiča, daj mi bre neki novac! Pa da ga nosiš ocu, da bude pijan kao ja. Ništa ajde na kolače, pa smo šli! Kaj so me gledal. Moraš se asimilirati v družbo, pa boš lepo skoz prišu. Lepo se imej
Wolf122015
10. 06. 2007 20.17
aha borac pol te pa nism dobr razumel!....a ko popije vise sad i nije vazno... piko...moj stari je priso v slovenijo z karto do ljubljane,druga ni imel nic.enako moja mati!s svojimi rokami sta zasluzla to da zdaj zivimo kot marsi kater slovenec ne v nasem kraju,...z bratom imama vse,...nikol ni bilo potrebe za tem da bi skubli drzavo,prosli za pomoc in temu podobno...zato nas ne meci vse v isti kos!!!mislim kuk js poznam folka nas je v slo vec takih,... kar se pa tice tega da so srbi pobijal...ja to je normalno ce ti nekdo nekoga ubije da vrnes duplo...zdj pa ber to: 1 svet.vojna 1.500.000 2 svet.vojna 2.000.000 kragujevac 7000 jasenovac in se bi se dalo nastevat kuk je pobitih srbov ce pa gledamo zakaj je procent srbov na kosovu zadnjih 20 let tak drasticno padel?zarad naravnih smrti ziher ne! in albertinum ni bit butasto ce se drzis svojih nacel in tega kar ti nekaj pomeni!!!!!!!!!
Prvo Bore
10. 06. 2007 20.16
jerneja.mlinaric če ne poznaš razkroja Jugoslvije in vsled tega Bih, potem bodi tiho. Bosno so razmejili tuji voditelji in ne Srbi,Bosanci ali Hrvati.
theykilledKenny
10. 06. 2007 19.59
Komično... edina nacija na tem planetu, na katero dr. Bushman še naredi vtis in mu le-ta vneto skandira. Pohvalno Bushy. Naslednja izmed vse redkejših postaj pa bo verjetno Burundi.
jerneja.mlinaric@yahoo.com
10. 06. 2007 19.58
Cedo in Miro: Kdo je pa kriv, da obstajajo take zgodbe? Kdo je vojno sploh začel? Itak da so v balkanski vojni vsi pobijal, vendar če ne bi bilo pobudnikov (Srbov in sanjah o Veliki Srbiji), do tega ne bi prišlo. Imam kolega, ki je iz Banja Luke in mi vedno reče, da gre v Srbijo, ko gre dol. Halooo??? To je vendar BIH, tisti del pa samooklicana Republika srpska. Naj se Kosovo osamosvoji, bolje za Srbijo in Kosovo, Srbi pa naj se nehajo igre osvajanja ozemlja, saj nismo v časih Napoleona.
Prvo Bore
10. 06. 2007 18.40
Čedo Čedo to sam ja izmislio, kada pijem sa mojim prijateljima Srbima. Kada popijem više piča nego svi skupa.
albertinum@excite.com
10. 06. 2007 18.04
Srbi imajo s Kosovim samo težave. Moraš biti prav butast, da si želiš, da bi Kosovo ostalo del Srbije.
anzi_mahackala
10. 06. 2007 18.03
mire: mire prav imas. Americani se tulk niso bli, da bi se spustil pa lepo pobil, če so ze nekaksna MIROVNA ORGANIZACIJA ane.... Iz lufta ma vsak jajca. Sej par takih letal je danes v muzeuju novejse zgodovine v Beogradu in si lahko grete pogledat kdo je navsezadnje zmagovalec. Siptarji si bodo pa sami krivi, ce bodo zgubil 3/4 familije zakaj pa znarijo po zemlji a jim ni dovolj tulk ko majo zdej..js sam povem "ako hoce rat, imat ce ga!"
anzi_mahackala
10. 06. 2007 17.56
amel505: mi smo se borili proti Ameriki hepan. Bolni siptarji. 40.000 terroristov so imeli pa jih je Srbska policija in Saj, JSO sfukal na vseh straneh in ko so ugotovil, da je gusto so se sli jokat Klintonu.
piko2263
10. 06. 2007 17.53
Pa koga boli k.... zaradi kosova in nasploh bivše juge. Vsi so enaki. Ko se kolejo vsi hodijo knam v SLO, jokat pa prosit za pomoč, pol mamo pa cel kup ušivih umazanih izbeglic in za njih naš denar trošimo. Po klanju pa so spet vsi taglavni in eden bolj pogumen kot drugi. Vglavnem ko vas je.. vse povrsti. Dajte nam mir in zaradi mene se lahko vsi pokoljete samo ne na mojem dvorišču!!!!
Wolf122015
10. 06. 2007 17.45
ja hvala za razumevanje! hja...nevem kdaj so to slovenci branli srbe oz. jih spasavali?res me zanima!je res da jih je bilo veliko v kraljevi vojski(cetnici) in da so se skupaj s srbi ganjali po albanskih planinah(priporocam knjigo vitomirja feodorja jelenca:1914-1918 spomini jugoslovanskega dobrovoljca) drugace da pa bi se slovenija zavzela za srbijo pa se nisem zasledil!...kar se pa tiče miloševića pa je druga zgodba!moje mislenje je da je bil kvecjemu le dober demagog,privatnik,...kar se pa tice politike je pa on malo zgresil poklic!bolje bi blo ce bi takrat bil na vrhu seselj!ki je za razliko od milosevica res narodno osvescen clovek ki ima pojma kaj je srpska zgodovina!ne da sem nacionalist ampak tak je!tudi za slovence bi blo bols da drugic voljo za ovega plemeniteza...bi pac na malo drugacen nacin urejal zadeve s hrvasko...bi jih pa zrihtal!
Prvo Bore
10. 06. 2007 16.53
Čedo saj imaš malo prav in dam Ti prav. Zaradi njih Šiptarjev se bomo zopet klali. Mile je lepo povedal marsikaj. Kokain dela svoj posel. Edino Srbi-Milošević je imeli jajca. Pa da ne bomo zopet začeli razpravljati. Kakor je rekel tbel Slovenci smo z vami albanci-kaj je IDIOT, bom rekel da sem JAZ z vami. Ali sploh veste kaj pomeni 4 S v vašem grbu. Samo Slovenac Spasi Srba.
Wolf122015
10. 06. 2007 16.34
zato kr nem za razliko od marsi katerga naroda pomeni zgodovina,kultura,vera,... skor najvec!!!na zastopim pa tega da se se kr v solah ucijo otroci KOMUNISTICNO zgodovino ki ja nadvse spremenjena od pravega dogajanja!!!ker je hotel tito(hrvat,slovenec) skriti svoje madeze in je s spremembo zgo.to vse padlo na srbe!zakaj se nikoli ne omenja NDH kot zlocinec,zakaj se v soli nismo ucili da je slovenija v vojni v jugi prva nardila vojni zlocin ko so streljali na NEOBOROZENE VOJAKE JNA.sicer so bli hrvati ampak vseeno!zakaj se folk ne zeveda da je blo 70 generalov in drugih castnikov jna slovencov in hrvatov,....................res bi se dalo nastevat!!! in kot zgodovinsko dejstvo to da je kosovo srbsko, srbom veliko pomeni!!! pa naj pridejo americani spet dol pa se bo spet pelo;oj bush-u kurvin sine siđi malo sa visine,... (nimajo jajc na tla) ampak tud unega "nevidnega" so skinli z neba!
levodesno
10. 06. 2007 16.21
zakaj se mi zdi, da se samo srbi tukaj prizožujejo in borijo za nekaj kar ne bo? :D
Wolf122015
10. 06. 2007 16.17
takih zgodb kot jo je mire napisu je se veliko....in se hujsih!kot sm napisu ze enkrat naj dajo spanci baskijo,anglezi irsko,....pa se naj pol kurcijo o kosovu...sj ni cudn da se americani kurcijo ko pa tk nimajo lastne zgodovine,zato tud nevidjo zgodovine kosova tak kot se marsi kater glumac(amel505-sa crtom:)!!!! priporocam ti da si ogledas tole pa se pol javi... vegos....meje so u glavi!!!!! ne slovenija pa vseen ni najbolsa kr je to edina drzava ki ima vojsko na tujem ozemlju (okupatorska) v evropi!in sicer na trdinovem vrhu oz. sveta gera! tk da....