Tujina

Bush napada demokrate

New York, 05. 11. 2006 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Republikanci pred torkovimi volitvami, kjer jim grozi poraz, svarijo pred demokrati, ki bi Američane udarili po žepu.

Republikancem grozi poraz na kongresnih volitvah
Republikancem grozi poraz na kongresnih volitvah FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v svojem rednem radijskem nagovoru Američanom, ki ga je tokrat prenašala tudi televizija, dejal, da bo morebitna zmaga demokratov na torkovih kongresnih volitvah Američane hudo udarila po žepu.

Kritikom obrambnega ministra Donalda Rumsfelda in celotne Busheve ekipa nacionalne varnosti, pa sta se pridružila celo dva največja pobudnika vojne proti Iraku Richard Perle in Kenneth Adelman.

Hvala gospodarstvu

Najpomembnejši vprašanji, ki zanimata volivce pred kongresnimi volitvami sta gospodarstvo in davki. Bush je v restavraciji v Englewoodu v zvezni državi Kolorado dejal, da bodo demokrati zanesljivo blokirali obnovo davčnih olajšav, ki imajo, po njegovih besedah, največ zaslug za to, da je gospodarstvo v dobrem stanju.

Bush je v govoru poudaril zadnjo znižanje brezposelnosti
Bush je v govoru poudaril zadnjo znižanje brezposelnosti FOTO: Reuters

Poudaril je podatke o padcu stopnje brezposelnosti, ki je oktobra znašala 4,4 odstotke in višje plače.

Demokrati odgovarjajo, da zaposlovanje ne zajema delovnih mest v industriji in gradbeništvu, prav tako pa poudarjajo upočasnitev gospodarske rasti v drugem in tretjem četrtletju letošnjega leta.

Proti vojni nekdanji zagovorniki

Bush je pred dnevi ne glede na vse kritike obrambnega ministra javno dejal, da bo Donald Rumsfeld ostal na svojem položaju do konca predsedniškega mandata.

To je podžgalo urednike vojaških časopisov, da so za ponedeljkove izdaje napisali komentarje z zahtevo po odstavitvi Rumsfelda.

Kritiki Busheve politike in obrambnega ministra Rumsfelda so se pridružili celo nekdanji zagovorniki vojne v Iraku
Kritiki Busheve politike in obrambnega ministra Rumsfelda so se pridružili celo nekdanji zagovorniki vojne v Iraku FOTO: Reuters

Za prihodnjo izdajo revije Vanity Fair pa je celo vodja neformalne skupine svetovalcev v obrambnem ministrstvu Richard Perle kritiziral Rumsfelda in izvedbo vojne proti Iraku. Perle je leta 2002 odločno zagovarjal vojno, sedaj pa pravi, da če bi vedel, kako jo bodo izvedli, potem je ne bi nikoli podprl.

Kenneth Adelman, ki je prav tako svetoval Pentagonu, je leta 2002 dejal, da bo vojna proti Iraku sprehod. Sedaj pa je povsem potrt zaradi tega kar dela Rumsfeld. Adelman pravi, da se je hudo zmotil glede sposobnosti Busheve ekipe nacionalne varnosti v katero je močno verjel. Sedaj meni, da gre za eno najbolj nesposobnih skupin po drugi svetovni vojni.
Adelman med drugim misli na podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, državno sekretarko Condoleezzo Rice in Rumsfelda.

Bolje kaže demokratom

Ankete kažejo, da so ameriški volivci naveličani vojne v Iraku in ne zaupajo republikanskemu predsedniku Bushu, da ima načrt za njen konec, zato bodo najverjetneje poskusili srečo z demokrati. Bushu se tako tokrat prvič po januarju 2003 obeta opozicija v vsaj enem od obeh domov kongresa.

Javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago demokratov
Javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago demokratov FOTO: Reuters

Analitiki napovedujejo ponovitev leta 1994, ko je republikanski val odplaknil 40 let skoraj neprekinjene demokratske vladavine v kongresu. Ankete na novo samozavestnim demokratom kažejo prevzem večine vsaj v 435-članskem predstavniškem domu, kjer morajo republikancem odvzeti 15 sedežev, v senatu pa je malce bolj tesno.

Lahko se seveda zgodi tudi to, da bodo republikanci ohranili večino v obeh domovih kongresa, vendar bo ta v tem primeru manjša kot doslej in bo dobra podlaga demokratom za veliko pomembnejše predsedniške volitve leta 2008.

Podpora ameriškemu predsedniku Bushu in republikancem
Podpora ameriškemu predsedniku Bushu in republikancem FOTO: Reuters

Republikanci upajo na ohranitev večine na podlagi dejstva, da so bili doslej uspešnejši pri prepričevanju svojih volivcev, da se volitev dejansko udeležijo. Po drugi strani pa med krščansko bazo stranke ni velikega navdušenja zaradi kopice škandalov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trstenjak
05. 11. 2006 09.32
Američane je najbolj udaril po žepu ravno Bush z 2 trilijonoma $ drago vojno v Iraku, ki jih bo prej ali slej moral nekdo plačati. Verjetno Američani, pod republikanci ali demokrati.