Tujina

Bush laže?

Washington, 31. 01. 2007 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V to je prepričan ameriški kongresnik, ki trdi, da skuša predsednik Bush prikriti resnico o segrevanju ozračja.

Kot je dejal Waxman, obstajajo dokazi, da so uradniki Busheve administracije redno zavajali javnost z vnašanjem dvomov v znanost o segrevanju ozračja.

Predsednik odbora za vladni nadzor in reforme v predstavniškem domu kongresa, demokrat Henry Waxman iz Kalifornije želi z zaslišanji dokazati, da skuša administracija ameriškega predsednika Georgea Busha prikriti resnico o segrevanju ozračja. Na zaslišanju je predstavil raziskavo Zveze zaskrbljenih znanstvenikov in Projekta za odgovornost vlade, ki je razkrila politične pritiske na delovanje znanstvenikov.

Bush je prikrioval resnico o posledicah segrevanja ozračja
Bush je prikrioval resnico o posledicah segrevanja ozračja FOTO: Reuters

Raziskava je bila opravljena na podlagi ankete med okrog 300 znanstveniki, zaposlenimi v vladnih agencijah in pri Nacionalnem centru za raziskave ozračja, ki se financira iz zveznega proračuna. Ugotovila je, da je polovica udeležencev ankete doživela pritiske, naj iz svojih poročil umaknejo določene izraze, kot je na primer "segrevanje ozračja". Omenjeni organizaciji sta našteli 435 primerov političnega vpletanja v znanstvene dejavnosti, pri čemer je redno prihajalo do omejevanja stikov z mediji.

Waxman je sicer hotel dobiti dokumente o poskusih vplivanja na znanstvenike, ki so plačani iz proračuna, vendar pa mu jih Bela hiša ni posredovala. Je pa Busheva administracija vpletanje posredno priznala s poudarjanjem potrebe po "bolj uravnoteženih" znanstvenih poročilih.

Bush si je nehal zakrivati oči

George Bush še vedno zavrača obvezne ukrepe za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov
George Bush še vedno zavrača obvezne ukrepe za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov FOTO: Reuters

Bush je šele po šestih letih na oblasti jasno priznal, da obstaja problem segrevanja ozračja, čeprav še vedno zavrača obvezne ukrepe za omejitev izpustov toplogrednih plinov. Skrbi ga namreč zdravje ameriškega gospodarstva, čeprav pa je pred tednom dni od direktorjev nekaterih največjih podjetij v ZDA dobil poziv, naj vlada uzakoni obvezno zmanjševanje izpustov in da to ne bo škodovalo gospodarstvu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
31. 01. 2007 17.04
naj se ze pobere tt nekam, samo skodo dela pa vsakmu se vmesuje..
GrePol
31. 01. 2007 13.40
Žalostno, da je osebam, ki držijo Busha na nitkah pomembneje da imajo 100 metrov dolgo jahto kot pa 50 metrov dolgo jahto in manj toplogrednih plinov. Dolgoročno pa bodo stroški odprave posledic najverjetneje nekajkrat presegli stroške, ki bi bili potrebni za preventivno delovanje.
kritika@email.si
31. 01. 2007 13.13
Kaj pa je novega? Čeprav jaz celo mislim, da je Bush tako neumen, da ne zna niti lagati.