Tujina

Bush izbral Zoellicka

Washington, 30. 05. 2007 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush je za novega predsednika Svetovne banke izbral Roberta Zoellicka.

Robert Zoellick naj ne bi imel težav pri potrjevanju za predsednika Svetovne banke
Robert Zoellick naj ne bi imel težav pri potrjevanju za predsednika Svetovne banke FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush se je odločil, da bo Paula Wolfowitza na položaju predsednika Svetovne banke zamenjal nekdanji trgovinski predstavnik ZDA in nekdanji namestnik državne sekretarke Robert Zoellick.

Kandidata mora sicer potrditi še 24-članski svet guvernerjev, vendar, ker se v preteklosti še ni zgodilo, da bi kandidata, ki ga so ga predlagale Združene države, zavrnili, je skoraj gotovo, da bo Zoellick postal novi predsednik banke.


53-letni Zoellick je bil štiri leta ameriški trgovinski predstavnik oziroma vodilna osebnost za mednarodna trgovinska pogajanja, nato pa do junija 2006 dve leti namestnik zunanje ministrice Condoleezze Rice. Junija lani se je poslovil in odšel k investicijski banki Goldman Sachsu, sedaj pa se vrača na pomoč Bushu.

Sodeloval je tudi v skupini osebnosti, ki so leta 2000 takratnega predsedniškega kandidata Busha urili v zunanji politiki. Sicer pa skupaj z Wolfowitzem in nekdanjim obrambnim ministrom ZDA Donaldom Rumsfeldom sodi v tako imenovani krog neokonzervativcev, ki so že leta 1998 pozivali demokratskega predsednika Billa Clintona, naj nasilno strmoglavi iraškega predsednika Sadama Huseina.

Pelosijeva navdušena, Barroso zadržan

Na imenovanje se je že odzvala predsednica ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi. Dejala je, da osebno pozna preteklo delo Zoellicka in da je navdušena nad tem, kar je doslej naredil.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je gostil Pelosijevo, je bil precej bolj zadržan. "Počakajmo." Najprej moramo videti, kaj bo naredil, potem bomo lahko ocenjevali njegovo delo, je izjavil Barroso.

Odstop zaradi škandala

Paul Wolfowitz je moral odstopiti, ker je svoji dragi priskrbel napredovanje
Paul Wolfowitz je moral odstopiti, ker je svoji dragi priskrbel napredovanje FOTO: Reuters

Povod za odstop dosedanjega predsednika Svetovne banke Wolfowitza je škandal, ki je izbruhnil po objavi informacije, da je svoji spremljevalki Shahi Riza uredil višjo plačo in napredovanje. Vzroki pa naj bi bili globlji, saj enega od glavnih arhitektov ameriške vojne proti Iraku v Svetovni banki leta 2005 niso sprejeli z navdušenjem.

Zaradi dogovora sedaj tudi ne bo težav pri bolj ali manj formalnem potrjevanju Wolfowitzevega naslednika Zoellicka v 24-članskem upravnem odboru banke. Wolfowitzev škandal je sprožil razprave o načinu imenovanja vodij mednarodnih finančnih ustanov, vendar ni bilo niti v interesu ZDA niti Evrope, da bi se zadeve spremenile in odstop nekdanjega namestnika obrambnega ministra ZDA je omogočil ohranitev statusa quo.

Po neformalnem dogovoru med bogatimi državami predsednika Svetovne banke imenujejo ZDA, direktorja sorodne finančne ustanove Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pa Evropejci. Slednji so bili, poleg osebja banke, tudi najbolj glasni z zahtevami po Wolfowitzevem odstopu, potem ko je notranja preiskava ugotovila, da je s posredovanjem v prid Shahe Riza kršil etična pravila ustanove. Vendar pa tega ne bo v uradni zgodovini, saj so se glavni igralci dogovorili, da bodo umirili žogo. Upravni odbor banke je namreč glede škandala uradno ugotovil, da so vsi vpleteni ravnali v najboljši veri in je krivda deljena.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.