Tujina

Bush in Blair nagovorila Iračane

Washington/London, 10. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush in britanski premier Tony Blair sta Iračane nagovorila preko nove televizijske postaje, ki so jo vzpostavile koalicijske sile. V nagovoru sta poudarila, da bo "nočna mora, ki jo je prinesel Husein, kmalu končana".

Kot so še sporočili z Downing Streeta, postaja, ki so jo poimenovali "Svobodi naproti" (Towards Freedom), program oddaja s posebej opremljenega ameriškega transportnega letala hercules C-130, ki preletava Irak. Bush in Blair sta svoja nagovora že posnela v začetku tega tedna ob srečanju v Belfastu.

Bush nagovarja Iračane (Foto: Reuters)
Bush nagovarja Iračane (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v skupnem televizijskem nagovoru iraškemu narodu skupaj z britanskim premierom Blairom dejal, da režim Sadama Huseina izgublja oblast, "nočna mora, ki jo je iraškemu narodu prinesel Husein, pa bo kmalu končana". "Zaslužite si živeti kot svoboden narod in vsakemu prebivalcu Iraka zagotavljam, da bo iraški narod kmalu svoboden", je še poudaril ameriški predsednik.

"Naš edini sovražnik je Huseinov brutalni režim in ta režim je prav tako vaš sovražnik. Cilji naše koalicije v Iraku so jasni in omejeni ter vključujejo odstranitev Huseinovega režima, odstranitev orožja za množično uničevanje, zagotovitev varnosti, spoštovanje verskih običajev ter oblikovanje reprezentativne vlade in suverenega naroda," je še pojasnil Bush.

Tudi Blairov nagovor so spremljali arabski podnapisi (Foto: Reuters)
Tudi Blairov nagovor so spremljali arabski podnapisi (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Britanski premier Tony Blair pa je v nagovoru Iračanom poudaril, da "so sile koalicije vaši prijatelji in osvoboditelji in ne zavojevalci". Blair pa je v svojem sporočilu Iračanom zatrdil, da ZDA in Velika Britanija niso želele vojne. "Vendar pa nam Husein s svojim zavračanjem, da se odreče orožju za množično uničevanje, ni dal druge možnosti, kot da ukrepamo. Sedaj, ko se je vojna začela, bo tudi izpeljana do konca," je pojasnil Blair.

"Sedanji iraški režim bo odstranjen in takrat bomo sodelovali z vami pri izgradnji mirnega in uspešnega Iraka, kakršnega si želite in si zaslužite. In tega Iraka ne bodo vodile ne Velika Britanija ali ZDA ne ZN, temveč iraški narod," je še poudaril Blair in obljubil, da bo prehodna vlada, ki jo bodo vodili Iračani, vzpostavljena čimprej.